Въпреки че като цяло паяците не се радват на голяма популярност, има хора, които наистина обичат тези осмокраки животни и ги отглеждат като домашни любимци. Вижте кои са предимствата и недостатъците на това хоби.

Предимства на паяците като домашни любимци:

1. Паяците са чисти и кротки животинки.

2. Паяците заемат малко място. Терариумът им е достатъчен като жилищна площ!

3. Много хора намират гледката на паяци за хипнотизираща.

4. Питомният паяк няма нужда нито от галене и гушкане, нито от някакъв друг социален контакт.

5. Да отглеждаш един или повече паяци е изгодно, защото издръжката им е евтина.

6. От всичките близо 38 000 вида паяци, които са известни до момента, повечето се срещат в природата. Така че можете сами да си уловите екземпляри от предпочитания вид.

7. Както и с другите домашни животни, грижата за паяците е извънредно поучително. Децата на съответната възраст се учат на отговорност и развиват интерес към природата и науката.

Недостатъци на паяците като домашни любимци:

1. Почти всички видове паяци са малко или много отровни. Отровата може да предизвика алергична реакция или други неприятни симптоми в зависимост от количеството, попаднало в кръвта. Все пак е малко вероятно домашният ви любимец да ви ухапе!

2. Някои видове паяци се нуждаят от специални условия на живот (температура, влажност на въздуха, храна).

3. Повечето паяци са умели катерачи и лесно могат да избягат през миниатюрни пролуки. Терариумът, който подготвите за домашния си любимец, трябва да се затваря добре и въпреки това да е проветрив.

4. С изключение на тарантулите паяците имат много кратък живот. С правилни грижи тарантулата може да доживее до 30 години.

5. Ако паяците се заразят с гъбички или паразити, малцина са ветеринарите, които могат да им помогнат.

6. Повечето паяци не бива да се разнасят наоколо, защото ако паднат, може да им се спука коремчето.

7. За взаимна сигурност паяците трябва да се държат настрана от други домашни животни. Котката например с удоволствие би излапала паяка, а паякът на свой ред може да я застраши с отровата си.

8. Обикновено паяците се отнасят враждебно към други паяци в същото жизнено пространство.

9. В някои жилищни блокове има ограничения за домашни любимци, които забраняват отглеждането на паяци.

10. Както казахме, паяците са отровни и в зависимост от отровата си може да представляват опасност за хората и животните. Особено ако имате деца у дома, би трябвало да се въздържате от отглеждане на паяци.

11. С ухапването си паякът може да причини не само отравяне, но и инфекция. Във всеки случай това се отнася за всички животни, които могат да хапят и дращят.

12. Като всеки домашен любимец и паяците изискват отговорно отношение и грижи. Не бива да държите паяк по криво разбрани причини -  например за да шокирате познатите си, или да бъдете оригинални.

Е, какво решавате?

Цветелина Велчева