И идва момент, когато детето пожелава домашен любимец. Или директно донася у дома намерено на улицата бебе коте или кученце. Разбира се, не всички родители реагират с радост на подобно искане или изненада. Но има и такива, които са готови веднага да удовлетворят мечтата на детето да си има своя животинка у дома.

Защо е важно да помислим добре, преди да подарим на детето така желаното куче, коте, папагал, зайче или нещо друго? И кои са най-подходящите животни в зависимост от темперамента на детето или навиците на семейството. Как любимците помагат на малчугана да расте и на какво го учат? И какво да правим, когато животното е преди бебето, как да се справим с евентуалната ревност?

В определен момент идва и раздялата с любимото куче или коте. Тя е винаги тежка, а за едно дете може да бъде изключително стресиращо събитие. Има ли правилен начин, по който да обясним на детето защо неговият приятел вече не е жив?

По всички тези и други въпроси колегите от „Новите родители“ разговарят с д-р Илия Райчев, главен лекар на ветеринарна клиника „Райвет“, София и бивш главен асистент във Факултет ветеринарна медицина на Лесотехнически университет, София, катедра хирургия.

Приятно слушане!