Да, така е. Всички имаме проблем с батериите на нашите смартфони, защото истината е, че не издържат и един ден. Но до голяма степен това е и наша вина, защото просто не ги зареждаме правилно. Много от нас смятат, че е по-добре да зареждаме батериите именно тогава, когато почти са “умрели”. Но това е много погрешно, твърдят специалистите от компанията за батерии Кадекс. Оказва се, че продължителните периоди на стрес на батерията могат да бъдат унищожителни за нея. И ако искате да запазите батерията на смартфона си в добро състояние, е добре да спазвате няколко неща.

Първото нещо е да не го държим включен в зарядното, веднъж след като е достигнал заветните 100%. Веднъж след като батерията е стигнала своя максимум, поддържането и включена в мрежата причинява състояние на пренапрежение което е много стресиращо за нея и което износва химическите й елементи.

Опитайте да не зареждате до пълни 100%. Или поне тогава, когато не е напълно необходимо. Литиево йонните батерии не трябва да се зареждат до 100% и съвсем не е желателно да се прави това. По-добре е да се избягва зареждането до 100 % защото високият волтаж стресира батерията и отново я износва в дългосрочна перспектива.

Включвайте я в мрежата винаги, когато се сетите. Оказва  се, че батериите са много по-щастливи ако ги зареждате инцидентно през деня, вместо обичайната зарядна сесия от пълен разряд до пълно зареждане. Най-добре е да включвате зарядното тогава, когато телефонът ви изгуби 10% от заряда си. Но понеже е непрактично да го правите, просто го включвайте толкова пъти на ден, колкото се сетите.

Дръжте го на хладно. Ако забележите, че телефонът загрява, когато го зареждате, махнете калъфа му, и го преместете на хладно.

Science Alert