В момента светът прилича малко на социален експеримент. Само допреди 10 години никой от нас не е бил свързан с интернет 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Според проучванията днес над 80% от хората в САЩ например са свързани непрекъснато към интернет чрез телефона си., като две трети проверяват телефона си през 5 минути във времето, в което са будни, или средно 50 пъти на ден. 

Дори да използвате телефона си за работа, а не просто да сърфирате из социалните мрежи, е важно да го оставяте и да правите нещо друго, без да се измъчвате от мисли дали някой ви е писал. Без да си давате сметка, това сериозно вреди на здравето ви. Проучванията сочат, че ако проверявате служебните си мейли и в извънработно време, ще се чувствате много по-изморени и стресирани, също така е възможно да се появят различни гастроентерологични проблеми, защото стомахът е чувствителен и е пряко свързан с психическото ви състояние. Харвардският университет проведе експеримент, който проследи състоянието на група служители, на които им е отнет достъпът до служебните имейли през уикендите. Резултатът е много по-ниско ниво на стрес и по-голямо желание за работа.

Дори да имате най-доброто желание да намалите достъпа си до телефона, ако постоянно ви изскачат нотификации или чувате звук от известията за нов имейл, нов пост, нов коментар, просто няма да стане. Ето какво можете да предприемете, за да се откъснете от телефона си.

• Бъдете осведомени.

Свалете си приложение, което да отчита колко време прекарвате на телефона си. Резултатът със сигурност ще ви шокира и ще ви накара да се замислите над зависимостта си.

• 30 преди 7.30 ч.

Оставяйте телефона извън стаята, в която спите. Когато се събудите, не се втурвайте веднага към него. Светът няма да свърши, ако не плъзнете пръста си по екрана в минутата, в която сте си отворили очите. Запълнете поне 30 минути от времето си след събуждане – закусете, направете си план за деня. Чак след това вземете телефона си. Постепенно ще се превърне в навик и ще става все по-лесно.

• Напредък, а не продуктивност.

Отговарянето на имейли ви създава измамното усещане за продуктивност. Първо се заемете със задачите за деня от първостепенно значение. По-късно през деня обърнете внимание на останалото.

• Без телефони на масата.

Изключете се от мрежата, когато сте с други хора. Ако нечий телефон постоянно „цъка”, помолете притежателя му да му изключи звука или да го прибере. Забранете телефоните по време на семейни събирания и обеди/вечери. Според учените телефонът на масата разсейва, независимо дали е вашият, или не.

Цветелина Велчева по материали от iflscience.com