Разбира се, че е важно да миете ръцете си след тоалетна (а напоследък и по всяко друго време), но е не по-малко важно да се погрижите и за телефона си, като го дезинфекцирате.

Според учени от Университета в Аризона телефонът съдържа близо 10 пъти повече бактерии в сравнение с тоалетната чиния.

Микробиолозите твърдят, че това е идеалното място за размножаване на микроби поради една основна причина - микробите обикновено живеят върху кожата на лицето поради топлината, която излъчва тя, а телефоните са постоянно в ръцете ни.

И така, разбирате каква приятна заблуда е, че чистите телефона си, като постоянно забърсвате екрана му с ръка или с блузата си. По този начин вие само сменяте местоположението на микробите или просто черпите от тях. Същото е положението и с клавиатурата на компютъра, където доказано живеят 5 пъти повече микроби в сравнение с тоалетната чиния.

Особено във времена на вируси и пандемии е от особено значение да спазвате отлична хигиена, която не се състои само в миенето на ръцете.

През 2012 година светът се сблъска с болестта ебола – един от най-опасните и смъртоносни вируси, познати на човечеството. Познат е случай на мъж в Уганда, който откраднал мобилен телефон от болнично отделение под карантина. В резултат на това се заразил с ебола само защото е имал контакт с устройството.

Ако се притеснявате да миете с вода и сапун мобилния си телефон и клавиатурата си, почиствайте ги редовно със спирт или с антибактериални кърпички.