Последните проучвания по тази тема показват, че колкото и широко приложение да имат технологиите в нашия живот, трябва да гледаме на тях като на наши врагове, които ни дебнат да направим погрешна стъпка и да ни забият нож в гърба, превръщайки ни в зависими личности с влошено психическо и физическо здраве. Учените са единодушни, че съществуват три забранени за телефона места.

На масата

Една от най-тъжните и същевременно обезпокоителни гледки е маса, на която седят няколко души, но цари пълна тишина. Защо? Защото всеки е забил поглед в телефона си. Извинението „Само да проверя нещо” не е реално. Наистина ли ТОЧНО в този момент трябва да проверите нещо ТОЛКОВА важно? Ще повярвате ли на алкохолика, ако ви каже: „Само една глътка.”? Ще повярвате ли на пристрастения към хазарт, ако обещае: „Този път беше за последно.”? Защо си мислите, че вашата зависимост е по-невинна? Никой не отрича необходимостта от технологиите в съвременния живот, нито техните предимства. Но трябва да знаете къде да поставите границата, и то не само на теория.

В спалнята

Сънят ви ще е много по-здрав и спокоен, ако зареждате телефона си в другата стая. Не се приспивайте, облещени в екрана на телефона. Освен това, ако се събудите през нощта, няма да се изкушите да грабнете устройството, както вероятно сте правили стотици пъти, което от своя страна да доведе до още по-продължително безсъние. Признайте си колко пъти сте заспивали на зазоряване, защото сте се забравили в сърфиране. Колко пъти ви се е схващала ръката от неудобната поза? Колко пъти са ви заболявали очите и главата от прекаленото взиране? А сега се опитайте да си припомните кое е било толкова важно в онези моменти и имате ли изобщо някакви спомени от цялата информация, през която е преминал мозъкът ви в часовете, откраднати от съня!

В конферентната зала

Ще направите много лошо впечатление на колегите и на началника си, ако си оставите телефона на масата до вас по време на служебна среща, съвещание, презентация и т.н. Освен че издава недосетливост и завишена зависимост, говори и за липса на уважение към останалите. Между другото същото се отнася и за най-обикновена среща с приятел. Представете си как бихте се почувствали, ако споделяте нещо важно, а човекът отсреща се разсейва постоянно от светлините, известията и съобщенията на телефона си. Не много приятно, нали?

Животът без телефон не е мираж!

Цветелина Велчева