Паролите са голяма грижа. Ако искате да са добри, стават много трудни за помнене. Отделно, не е добра идея да ползвате една и съща за всички свои акаунти. Съответно трябва да запомните много на брой и различни. Непрекъснато хакери (дали независими, организирани в групи, като известните "Анонимни", или дори такива, спонсориран от различни правителства по света) успяват да пробият вашата защита и да използват данните от профилите ви за своите цели. Разбира се, техните цели рядко съвпадат с вашите собствени. 

Трой Хънт е австралийски изследовател по сигурността, който е създал специален онлайн инструмент. Той ще ви помогне да разберете дали и вашите пароли са били откраднати от хакери. Просто трябва да вкарате "тайните си думички" в полето на неговия сайт Pwned Passwords (разбити пароли), за да видите дали вече са били изтекли при някои от многобройните хакерски набези на социалните мрежи или дори при индивидуална атака, насочена директно срещу ваш профил.

В базата данни на сайта има 320 млн. изтекли пароли. Ако се чудите дали не е безотговорно да се събират на едно място по такъв начин, трябва да имате предвид следното.

Нито една от изтеклите пароли не се съхранява в Pwned Passwords заедно с потребителското име или имейл адрес, с които върви ръка за ръка. Т.е. потенциалните хакери няма да бъдат улеснени.

Освен това цялата идея на Хънт е да привлече вниманието към проблема и да позволи на хората да проверят дали и тяхната парола не броди някъде из Големия лош Интернет.

Източник: Science Alert