Тийнейджър твърди, че е успял да хакне от разстояние повече от 25 автомобила на Tesla, намиращи се в 13 страни, след като е открил софтуерен дефект, който му позволява да получи достъп до компютърните системи на лидера на пазара за електрически автомобили, предаде Блумбърг.

19-годишният Дейвид Коломбо, който определя себе си като специалист по информационни технологии, написа в Twitter, че софтуерният недостатък му позволява да отваря врати и прозорци, както и да задвижва автомобилите и да деактивира техните системи за сигурност.

Той твърди, че може да вижда дали в колата присъства шофьор, да включи аудио системата на автомила и да активира неговите фарове.

Тийнейджърът не разкрива подробности относно уязвимостта на софтуера, но обяснява, че той не е част от инфраструктурата на Tesla и че от него са засегнати малък брой собственици на автомобили на компанията по света. Разкритията му в Twitter предизвикаха широк отзвук.

„Вината е преди всичко на собствениците (и на трета страна). Радвам се, че от Tesla предприемат мерки за отстраняване на дефекта“, коментира Коломбо пред Блумбърг.

Според появила се по-рано публикация Tesla имат  платформа за разкриване на уязвимости в софтуера, чрез която експерти по-сигурността могат да регистрират собствените си превозни средства за тества. Компанията плаща до 15 хил. долара за откриване на дефекти.

Източник: Мениджър Нюз