След като дори Марк Зукърбърг покрива камерата на лаптопа си, означава ли това, че трябва всички да го последваме и също да го направим?

Да, отговаря Mashable. Впрочем, шефът на ФБР Джейм Коми преди време също призна, че го прави.

Защо? Защото уеб камерите могат да бъдат хакнати, и това се е случвало неведнъж. Споменахме ФБР – и те са използвали зловреден софтуер, за да проникват в компютрите на заподозрени и да ги шпионират без тяхно знание.

Не е трудно някой да направи същото и на вас. Колкото и да не ви се вярва.

Как хакват уеб камерите

Има два вида уеб камери – IP камери и компютърни камери. Първите имат собствен IP адрес, което позволява да се свържете директно с нея от всяка точка в света. Разбира се това означава, че и лошите може да се свържат с нея, тъй че трябва да е защитена от силна парола. За съжаление, повечето камери се инсталират с пароли по подразбиране и потребителите рядко ги променят. Едно проучване е установило, че в определен момент 73 хиляди уебкамери са били достъпни със паролите, които са им първоначално зададени.

Компютърни уеб камери. Те може да са малко по-трудни за достъп, но това не означава, че са невъзможни. Това са вградените в лаптопите и онези, които свързвате с USB. До тях могат да стигнат чрез зловреден софтуер. Ако случайно свалите заразен файл или кликнете на лош линк, този софтуер може да включи уебкамерата ви, за да ви записва и да публикува записа онлайн или да го запази като файл някъде. Той може да изключи LED светлината на камерата ви, така че изобщо да не знаете, че ви записват. Антивирусните програми не могат да хванат всичко, затова е най-добре да поставите физическа бариера пред камерата си. Обикновена лепенка върши работа.

А телефоните? Определено е възможно да хакнат камерата на телефона ви, но докато не го използвате активно, той обикновено стои в джоб, чанта, по лице или по гръб на масата, така че трудно може да запише нещо, което го прави по-малко желана мишена за хакерите.