Ако наистина държите да предпазите компютъра си от хакери и други зловредни заплахи, може би най-добрият, макар и краен начин е изобщо да не свързвате машината с интернет. Но понякога дори и това няма да ви спаси, предупреждава Science Alert.

Eксперти от университета "Бен Гуриор" в Израел откриха как да преодолеят защитата му и да инсталират зловреден софтуер върху компютъра. Още по-интересното е, че след това те успяват да извлекат от него поверителна информация като имейл адреси и дори пароли за достъп до различни уеб сайтове на потребителите. Самата програма, която се промъква незабелязано в компютъра променя честотата на вентилатора в диапазона между 1000 и 1600 оборота в минута, а това променя работата му, заради двете различни скорости.

При тестовете успешно са предадени шифроващи ключове и пароли на разстояние до 8 метра при скорост 15 бита в минута - красноречиво доказателство, че методът наистина работи.

За осъществяване на атаката е необходимо на атакувания компютър да бъде инсталирана специална програма, която внася незначителни промени в скоростта на въртене на вентилатора. С помощта на обикновен смартфон, на който е инсталирано специално приложение, шумът от вентилатора се филтрира и става възможно стабилното приемане на данни.