Експерти по сигурността във Великобритания предупредиха, че хакери преодоляват лесните за отгатване пароли с лекота и използват камерите на бебефоните, за да наблюдават домовете на хората, пише Би Би Си.

Примерите от Великобритания са стотици  - млада двойка от Лийдс била наблюадавана стотици пъти онлайн без тяхно знание. Миналата година имаше и друг шокиращ инцидент - хакер се включи и говори с малко момиченце през видеофона в детската му стая. Можете да си припомните случая във видеото горе. 

Техническият директор на Националния център за киберсигурност на Великобритания Лан Леви предупреди, че потребителите трябва да сменят паролата по подразбиране, най-често "0000", преди да включат устройството. Хубаво е да бъдат изключени и някои функции, които позволяват да включвате камерата дистанционно. 

Прблемът е, че компаниите, които произвеждат тези устройства, често се опитват да ги направят евтини и бързи за сметка на сигурността. Така смарт устройствата и Wi-Fi - камерите се оказват най-уязвими, коментира още Леви. 

Източник: Би Би Си