Gmail, респективно Google Mail е онлайн акаунтът, за който хората най-често не помнят паролата си. Това установи в свое специално проучване Reboot Online Marketing, използвайки инструмента за онлайн анализ Ahrefs. Данните показват удивителните средно 454 100 глобални онлайн търсения на месец за „забравена парола за Gmail“ - еквивалент на 14 648 онлайн търсения на ден!

На втора позиция е Apple ID с 308 250 глобални онлайн търсения всеки месец за „забравен Apple ID“.

Instagram е на трето място, със средно 118 000 глобални онлайн търсения всеки месец за „забравена парола за Instagram“.

На четвърто място е Windows 10, който има средно 86 300 глобални месечни онлайн търсения от потребители, които не могат да си припомнят правилно паролата си за разработената от Microsoft операционна система.

Следва Facebook със 78 500 средно месечно търсения за  „забравена парола за Facebook“ и Steam със 70 440 търсения.

Сред първите 10 онлайн акаунта/ приложения са още:

7. Sony PlayStation Network (PSN) - 59,080 средномесечно търсения

8. iCloud - 49,440 търсения средно на месец

9. Discord - 44,170 търсения на месец

10. Amazon - 32,900 средномесечно търсения за забравена парола

В помощ на всички онлайн потребители Reboot Online Marketing’s напомня някои от най-добрите универсални съвети за създаване на силни и запомнящи се пароли

1) Заложете на запомнящи се изречения / текстове на песни

По-вероятно е да запомним нещо, което има някаква лична стойност за нас и много често това са запомнящи се афоризми или пък фрази от текстове на песни. Така можете да създадете трудна за разбиване и в същото време лесна за помнене парола от първите букви в изречението на вашата фраза фаворит, плюс няколко цифри  и / или препинателни знаци в края.

2) Използвайте клавиатурата за вдъхновение

Използвайте въображението си, за да създадете смислени модели на клавиатурата, чрез които  да "кодирате" надеждна парола. Опитайте се да направите например геометрична форма и не забравяйте да включите и цифри към буквите, когато си представяте вашата геометрична фигура на клавиатурата.

3) Помислете за надежден мениджър на пароли

С толкова много добре разработени мениджъри на пароли, които вече са на разположение, защо да не се справите с необходимостта да запомните идентификационните данни за вход на всеки от вашите онлайн акаунти / приложения като ги поверите на мениджър на пароли. Мениджърите на пароли съхраняват информацията ви за вход за всички ваши онлайн акаунти / приложения на едно място и ви помагат да влизате в тях автоматично. Те криптират вашата база данни с пароли със защитена главна парола (единствената парола, която ще трябва да запомните).

Източник: Мениджър Нюз