Кацаме в Сингапур. Отворете покрива!

19 юни 2017 г., 18:00
737

Само на терминал 3 има 28 изхода за полети, 8 от тях са пригодени за огромния „Еърбъс А380”. Снимка: Trong Nguyen / Shutterstock.com

Тук може да се живее прекрасно. Басейн, спа услуги, безплатен интернет, десетки магазини и ресторанти, градина на орхидеите, бамбуков кът. Не пропускам ли нещо? А, да, самолетите.

Ако не бях ги споменала, нямаше и да си помислите, че става дума за летище, нали? “Чанги” в Сингапур. Според много класации то е най-доброто в света, отреждат му дори пет звезди. Ако скалата беше по-голяма, сигурно и повече щяха да му дадат.

Много неща са вкарали сингапурците в аеропорта си, но най-уникалното е... природата. Като чуете думата летище, веднага във въображението ви лъсват метал, стъкло и климатик. Защо не я асоциирате с цветя, водопад, пеперуди и покрив, през който може да видите небето? Вероятно... то е ясно, затова “Чанги” си заслужава петте звезди.

Наистина през покрива на терминал 3 виждате синьото небе на екватора. През много отворени прозорци. Няма друго летище в света с естествена светлина, струяща отгоре. А тя е колкото приятна, толкова и екологична. Разбира се, гордост е и на високите технологии.

Слънцето е превърнато в огромна енергоспестяваща лампа -

благодарение на умело измислената конструкция през деня само то осигурява цялото осветление в терминала с площ от 85 хил. кв. м. Без обаче топлината от парещите му лъчи да прониква в сградата.

Покривът чудо се състои от 919 светлинни отвора, наричани пеперуди, всеки с по два капака. Капаците - леки и лесноподвижни алуминиеви панели, се управляват автоматично от компютър - от отвесно до хоризонтално положение. Така дозират дневната светлина според времето навън. Ако е облачно, се отварят изцяло, ако е ясно - се притварят. Интересно е, че са перфорирани и дори когато са съвсем затворени, пропускат достатъчно светлина в терминала.

Страници

Ключови думи:
Коментари