Тук може да се живее прекрасно. Басейн, спа услуги, безплатен интернет, десетки магазини и ресторанти, градина на орхидеите, бамбуков кът. Не пропускам ли нещо? А, да, самолетите.

Ако не бях ги споменала, нямаше и да си помислите, че става дума за летище, нали? “Чанги” в Сингапур. Според много класации то е най-доброто в света, отреждат му дори пет звезди. Ако скалата беше по-голяма, сигурно и повече щяха да му дадат.

Много неща са вкарали сингапурците в аеропорта си, но най-уникалното е... природата. Като чуете думата летище, веднага във въображението ви лъсват метал, стъкло и климатик. Защо не я асоциирате с цветя, водопад, пеперуди и покрив, през който може да видите небето? Вероятно... то е ясно, затова “Чанги” си заслужава петте звезди.

Наистина през покрива на терминал 3 виждате синьото небе на екватора. През много отворени прозорци. Няма друго летище в света с естествена светлина, струяща отгоре. А тя е колкото приятна, толкова и екологична. Разбира се, гордост е и на високите технологии.

Слънцето е превърнато в огромна енергоспестяваща лампа -

благодарение на умело измислената конструкция през деня само то осигурява цялото осветление в терминала с площ от 85 хил. кв. м. Без обаче топлината от парещите му лъчи да прониква в сградата.

Покривът чудо се състои от 919 светлинни отвора, наричани пеперуди, всеки с по два капака. Капаците - леки и лесноподвижни алуминиеви панели, се управляват автоматично от компютър - от отвесно до хоризонтално положение. Така дозират дневната светлина според времето навън. Ако е облачно, се отварят изцяло, ако е ясно - се притварят. Интересно е, че са перфорирани и дори когато са съвсем затворени, пропускат достатъчно светлина в терминала.

Настъпи ли нощта обаче, няма как да избягаме от изкуствената светлина. Лампите са умело скрити над панелите, които отразяват и насочват надолу светлината им.

Там, където има естествена растителност, алуминиевите капаци насочват повече светлина. А в терминал 3

второто чудо след покрива е огромната отвесна градина, наречена Зелената стена.

Тя се издига на 5 етажа (не “човешки”, по-скоро са 5 тераси) и е 300 м широка. Висящи и пълзящи растения и водопади я превръщат в магнит за хиляди погледи. Възхищават й се едновременно и пристигащи, и заминаващи, и тези, които си чакат багажа около въртящите се ленти.

Малко по-нагоре пък е пеперударникът, където с малко късмет човек може да види как какавидата (истинска!) се превръща в пеперуда.

И така, на летището се редуват върхове в технологиите и кътчета жива природа за отдих на пътниците, които често прекарват във въздуха над 8 часа и копнеят за слънце и зеленина.

Автоматично управляваното (т.е. без машинист) влакче

ще ви превози безплатно между терминалите, за да попаднете в орхидеената или кактусовата градина или пък при басейна. Да не губите връзка с реалността ще ви помогнат многобройните компютри с безплатна интернет връзка. Носите ли си лаптоп, също сте безгрижни - имате достъп до безжична мрежа, отново без да се налага да си бъркате в джоба.

За останалите екстри - от хотели до кино, няма да разказвам, те са някак всекидневни.

Но се убедих - ако на света има хайтек летище, това е то, “Чанги”.

Дарина Младенова

Gallery
2 от общо 6-те градини в “Чанги” са в терминал 3 (Зелената стена е извън тази сметка)

Asif Islam / Shutterstock.com

Gallery
22 млн. пътници минават през трети терминал на година, общо за летище “Чанги” са 70 млн.

Sorbis / Shutterstock.com

Gallery
Покривът на летището

 Suptar / Shutterstock.com

Gallery
Над 100 са магазините (300 на всички терминали)

Sam's Studio / Shutterstock.com

Gallery
Заведенията са 30 (над 100 на цялото летище)

MAX SAYPLAY / Shutterstock.com