Колкото и да обичате да летите със самолет, това си е винаги стрес, защото трябва да се погрижите за толкова много неща. Да не говорим за хората, които ги е страх от самолети. Важно е да сте планирали всичко добре предварително, да сте разпределили времето си и определено да не забравяте нищо важно. Ето какво никога не бива да правите преди полет:

7. Да опаковате багажа си.

Всяко летище предлага платена услуга за опаковане на багаж. Пътниците обикновено се възползват от страх да не бъде разкъсан куфарът им или да не се отвори ципът например. Само че си представете ситуацията, в която осъзнавате, че сте си забравили документите или друго важно нещо в куфара, след като той е бил вече опакован! Ако искате да сте спокойни, най-добре си купете куфар с ключалка (но не забравяйте къде оставяте ключа).

8. Да се наредите на първите две гишета за проверка.

По правило първите две опашки за чекиране са най-натоварени. Направете си труда да повървите по-дълго, но да се наредите на по-малко претъпкана опашка. И още нещо – когато сваляте аксесоарите по себе си, не ги поставяйте на дъното на таблата под дрехите – така рискувате да ги забравите.

9. Да забравите забраната за течности в ръчния багаж.

Ограничението на течност в ръчния багаж е 100 мл. Някои забравят да си сложат шампоана в куфара и в последния момент го мушват в ръчния багаж. Други си мислят, че ако сложат малко количество течност в голямо шише например, няма да има проблем. Течността ви или ще бъде изхвърлена, или ще забавите цялата опашка, докато се разправяте със служителя какво да се направи.

10. Да се отпуснете, след като сте минали чекирането.

Мислите си, че неприятната част с проверките е преминала и вече можете да се отпуснете да зяпате по безмитните магазини. Възможно е да загубите представа за времето и да изпуснете полета си. Най-добре първо вижте на кой гейт сте и къде се намира, след това се насладете на обиколка по магазините, като си нагласите аларма.

11. Да пробвате необичайни ястия преди полета.

Когато сте в чужбина, у вас се пробужда приключенецът – искате да опитате нови неща, да се насладите на нови вкусове. Разбираме ви. Всичко това е чудесно, но не и непосредствено преди да се качите на самолета. Представете си, че екзотичната храна, която сте похапнали току-що, се отрази зле на стомаха ви? Или предизвика алергична реакция или нещо по-лошо?

12. Да се паникьосвате.

Дори нещо да се обърка, дори всичко да се обърка, не изпадайте в паника. Може полетът ви да закъснява, може дори да бъде отменен, може да се изгубите на летището – всичко това се случва. Въпросът е какво да предприемете, за да се справите със ситуацията. Потърсете информация, потърсете помощ или просто помислете разумно. Само без паника, изход винаги има!

Цветелина Велчева по материали от BrightSide.me

Към първата част