През октомври тази година, за първи път в историята на човечеството, бяха продадени на търг поредица от картини, нарисувани от изкуствен интелект. Тази на Едмънд де Белами, аристократ от XIX век, бе купена за цели 432 хил. долара. Над 40 пъти повече, отколкото експертите от Christie предполагаха.

Ако не разполагате с около половин милион долара в банковата си сметка и бихте предпочели нещо малко по-лично, не се тревожете. Решението е пред вас. Лука Сторнайуло и Мауро Мартино създадоха уебсайт, на който можете да качите своя собствена снимка. Впоследствие тя ще бъде прерисувана от робот.

Според интернет страницата целта е да се видим „през очите“ на изкуствения интелект. Картините не се подобряват или деформират излишно.

Как работи всичко това?

Уебсайтът използва технология, наречена Generative-Adversarial Network (GAN). В миналото тя е била използвана за както за стряскащо близките с реалността фалшиви видео изображения, така и за доста смешните и нелепи маски за Хелоуин.

GAN е създадена от две неврални мрежи, които работят помежду си, за да създадат убедителен краен продукт. Първата е т.нар. дискриминатор. Тя е обучена да разпознава лицата на различни известни личности. Втората е генератор. Тя се учи как да създава нов портрет на базата на която и да е снимка.

Крайният резултат е портрет, който (в повечето случаи) наподобява доста на оригинала. Но не 100 процента. Такава е и била целта на авторите.

Искате да пробвате и вие? Качете своя снимка – по възможност в близък кадър и без допълнителни обекти пред лицето ви – и вижте крайния резултат.

Gallery
Нийл Деграс Тайсън

Wikimedia Commons / AI Portraits

Gallery
Дона Стрикланд

Wikimedia Commons/AI Portraits

Gallery
Катрин Джонсън

Wikimedia Commons/AI Portraits