Инфрачервени сканирания, извършени от Националния музей на Норвегия, разкриха тайно послание, оставено от художника Едвард Мунк в неговата култова картина „Викът“.

Картината е създадена през 1893-та, а оригиналното ѝ заглавие е Der Schrei der Natur (Викът на природата). В България тя е позната като „Викът“, но норвежкото Skrik всъщност е „крясък“ или дори „писък“. На нея виждаме човек, който е в очевидна агония – това е една от най-известните творби в целия свят.

Мунк се вдъхновява за тази картина по време на разходка, когато вижда ярки червени светлини в небето (вероятно причинени от изригването на Кракатоа).

„Разхождах се по една пътека с двама приятели, Слънцето залязваше. Внезапно небето стана кървавочервено. Спрях, чувствах се изтощен и се подпрях на оградата. Огън бошуваше над синьо-черния фиорд и града – казва художникът. – Моите приятели се приближиха до мен, а аз треперех от тревожност. Усетих един безкраен вик, преминаващ през природата.“

В горния ляв ъгъл на картината се крие кратко послание, написано с молив след завършването ѝ:

„Може да бъде нарисувана само от луд.“

Картината е анализирана с инфрачервена технология, за да се установи кой е оставил това послание. През последните десетилетия се смяташе, че вероятно е вандалска постъпка, извършена от злонамерен човек. Други подозираха, че авторът е самият Мунк. След като сравняват почерка с бележките му, изследователите заключват, че краткото изречение е написано в действителност от самия художник.

„Почеркът без съмнение е на Мунк – казва кураторът на Националния музей Мей Бриг Гуленг. – Самият почерк, както и събитията от 1895-а, когато Мунк показва картината в Норвегия за първи път, ни навеждат именно на това.“

От музея смятат, че изречението е написано, след като картината е била изложена в Кристиания (по-късно Осло). По това време хората са започнали да спекулират за психическото здраве на Мунк, като студентът по медицина Йохан Шрафенберг заявява, че картината му доказва, че авторът не е с всичкия си. Вероятно надписът е своеобразен отговор на всичко това.

„Наследих двама от най-страшните врагове на човечеството - наследството на потреблението и безумието“, казва Мунк по отношение на своето собствено психическо здраве, както и на проблемите в това отношение, свързани със семейството му. Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на депресия и Мунк най-накрая е хоспитализиран след нервен срив през 1908-а. Неговата майка и по-голямата му сестра са починали, преди той да навърши 14, баща му почива 12 години по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство.

Източник: IFLScience