Ново проучване разглежда един сравнително нов начин за промяна на съзнанието, който включва използването на дигитални звуци и по-специално – подаването на различни честоти в отделните уши. Когато слушат тези „бинаурални ритми“, хората твърдят, че намаляват болката, подобряват паметта си и облекчават тревожността и депресията.

За да открият каква е потенциалната връзка между употребата на по-традиционни психоактивни субстанции и експериментирането с бинаурални ритми, екип от изследователи Австралия и Великобритания решават да разгледат по-подробно изследване от 2021 г., посветено на употребата на наркотици в глобален мащаб, в което взимат участие над 30 000 души от 22 държави.

Специалистите откриват, че 5 процента от анкетираните са имали вземане-даване с бинауралните ритми през последната година. Сред тях всеки десети го прави за развлекателна цел.

Повечето хора са тийнейджъри или хора на около 20-годишна възраст. Те са ползвали забранени субстанции (като екстази или канабис) и са от САЩ, Мексико, Великобритания, Бразилия и Полша.

Причините за прибягването до бинаурални ритми са най-разнообразни и не се свеждат единствено до желанието за „надрусване“.

Сам по себе си феноменът на бинауралните ритми не е нов. За първи път се споменава в научната литература в средата на 19-и век. Днес обаче хората могат с лекота да създадат мелодии с различни честоти и да ги споделят в мрежата. Ето защо бинауралните ритми стават все по-популярна арт форма.

Смята се (поне на теория), че бинауралните ритми провокират промени в мозъка заради начина, по който нашата сензорна система интерпретира различни нискочестотни звуци в моментите, в които те се подават поотделно във всяко ухо.

Така например ако в едното ухо ви се подава 400-херцов тон, а в другото – 440-херцов, то мозъкът ще ги интерпретира като монотонно 40-херцово жужене, което сякаш идва от вътрешността на черепа ви.

Не само слуховият апарат участва в интерпретацията. Продълговатият мозък също се намесва и кара невроните да се синхронизират и да ни накарат да се отпуснем.

Поне това се случва на теория. Съществуват изследвания, които подсказват, че бинауралните ритми могат да се използват за облекчаването на остра тревожност. Според други обаче предимствата на терапиите с бинаурални ритми все още не са категорични.

Ако оставим научния скептицизъм настрана, очевидно е пълно с хора, които са склонни да експериментират с подобно нещо.

Изследването е публикувано в Drug and Alcohol Review.

Източник: Science Alert