Ето какво казва цветът на колата ви за вас

26 декември 2016 г., 03:00
7369

Shutterstock

Възможно ли е цветът на колата да отразява нещо от вашия характер? Често той е пряк психологически сигнал за това как искаме околният свят да ни възприема. Върху този избор влияят много фактори – например възрастта и полът, както и кои са най-достъпните и популярни цветове на пазара. Но това не е всичко.

„Цветовите предпочитания се променят с времето и се различват според съотетния регион и тип автомобил”, казва Нанси Локхрт, маркетинг мениджър по цветовете в Аxalta Coating Systems в Детройт. „Характерът на колата е толкова важен, колкото и характера на купувача. Стилът, дизайнът и марката на возилото могат да повлияят върху избора на цвят.

„Луксозният автомобил е предпочитан най-често в черно или бяло, но малките спортни модели са широко асоциирани с червено и свежи нюанси.”
Може да приемете тези наблюдения със зрънце скептизизъм, но ето какво според експертите казва цветът на колата ви за вашата личност (данните са базирани на проучване на компанията Аxalta  Coating Systems за 2013 г.):

Бяла

Ако колата ви е бяла, вие се стремите да представите на околния свят едно свежо, младо, модерно лице. Сали Огъстин, специалист по психология на средата, посочва, че много съвременни брандове – например Apple – са привлечени към бeлия цвят по същата причина.

Белият цвят предполага, че притежавате вкус и елегантност, казва Марси Купърман, професор по теория на цветовете в Parsons New School for Design в Ню Йорк. Бялото също се асоциира с чистота и честност.

Или пък, ако живеете в пустинен климат и бялото не поглъща топлината толкова, колкото черното, тогава ще искате кола, в която да не се изпечете като курабийки.

„От друга страна бялото е трудно да се поддържа чисто в някои населени места”. Бялата кола има нужда от постоянни грижи. Moже би е идеална за капризни хора, които искат всичко да е перфектно...

Черна

Според доклада на Аxаlta за 2013 г. черното е най-популярният цвят за луксозни коли.

Черното е цветът на изтънчените, казва Огъстин. Помислете за малката черна рокля или за официалния черен костюм. Представяте си дипломати (или по точно шофьорите им) които маневрират внушителните си черни возила по градските улици, или кралски особи, слизащи вечер от някоя лимузина в среднощни нюанси.

„Черното е силен цвят”, казва Купърман. То заявява важност, класика и контрол.

Сребристa

Металическият блясък излъчва новост – представете си приспособления от неръждаема стомана и ултрамодерни технологии. Този цвят показва стремеж към сигурност и стил, твърди Купърман.

Сребристото показва, че имате висок статус в света и не се страхувате да го покажете.

„Този цвят е добра алтернатива – не се цапа така, както бялото и не ви сгорещява както черната кола.” Изглежда повечето американци са съгласни с тази оценка, защото сребристото е третият най-популярен цвят.

Сивa

Има ли разлика между сиво и сребристо? Според Купърман, има.

„Човекът, каращ сива кола, не иска да изпъква.” Сивото е по-неутрално. То няма нужда (или не иска) да е бляскаво като като сребристото, и по този начин излъчва послание за достойнство, традиция и зрялост.

Човекът със сива кола по-малко се интересува от статуса, и повече – от статуквото. Като четвърти  по популярност цвят за кола в САЩ, сивото е поредният неутрален цвят. Просто не така ярък, както първите три. „Сивото е популярно при всякакви марки и модели, казва Локхарт, специалистът от Аxalta – светло, тъмно, с различни оттенъци – има голямо разнообразие.”

Червена

„Амбициозните и енергични хора вероятно ще изберат червена кола”, казва психологът Огъстин. Червеното излъчва сигнал за действие, сила и мъжественост. 
За един мъж червената кола може да декларира статус, независимо в каква сфера. Ако е червена спортна кола, това е начин да „покажеш мускули” на пътя. Но при жените червената кола обикновено сигнализира увереност и жизнерадостност.
Във всеки случай червената кола крещи „Погледни ме!”.
Човекът в нея вероятно е убеден, че има с какво да ви впечатли.

Синьо

Синьото сигнализира стабилност, доверие и спокойствие, казва Огъстин. Тя казва, че най-често това е цветът, който майката би избрала за семейния миниван. Видът му излъчва приветливост и сигурност.
Сините коли в последно време не бяха много популярни, посочва Купърман. Но тя очаква тази тенденция скоро да се промени, особено сред жените купувачи. Според Локхарт действително е така: „Тенденцията, която се предвижда, е да виждаме повече цветове по пътищата, като интересът към червените и сините се покачва.”

Бежово/Кафяво

Като солидността на планински масив, или въздържаността на монашеска роба, кафявото излъчва спокойствие и мир. Предпочитанието към кафяво или бежово може да каже доста и за отношението ви към парите.
„Човек, който предпочита кафяво, не иска да си купува нови неща,” казва Купърман. „Той просто иска да си живее живота. Не се интересува от стила и може да държи една кола, докато не се разпадне.”
Купувачът на кафява кола търси стойност и трайност в покупките си и не се интересува от капризите на модата.

Жълто/Златисто

Ако карате жълта кола (и тя не е такси), вероятно сте живото въплъщение на рисуваното усмихнато лице с класическото послание от 80-те „Don’t Worry. Be Happy.”

Жълтото излъчва радост и позитивно отношение. То привлича най-вече млади хора. „Хлапетата на 20 и няколко обичат по-ярки цветове и приветстват нашумелите тенденции”, казва Купърман. Те обичат малките модели със смел дизайн и жизнерадостни шарки. „За тях яркият цвят не е риск.”

За много други обаче е. Жълтото и златистото са между 1% и 2% от избираните цветове за коли.

Зелено

В последните 10 години зеленото е тясно свързано с природата, казва Огъстин. Може би работите в озеленяването или зареждате колата си с биогориво.

Според Купърман популярността на зеленото е достигнала пика си през 90-те и сега се намираме насред противоположната тенденция – с много по-малко зелени коли и в шоурумовете, и на пътя.

Заради това настроение спрямо зеленото, ако все още карате зелената си кола, вероятно изобщо не ви е грижа за модата и не сте се втурнали да гоните тенденциите. Но поне не сте рециклирали колата си.

Източник: foxbusiness.com

Ключови думи:
Коментари