В Малайзия е трябвало да се проведе конференция със заглавие „Любов и секс с роботи“, предава Мениджър Нюз. Тя обаче бе отменена, тъй като местните органи на реда я обявиха за „нелегална“ и „абсурдна“. „Няма нищо научно в секса с роботи“, заяви шефът на полицията. Други обаче са на мнение, че съществуват много интересни и важни аспекти от интимните взаимоотношения с роботи, които си заслужават да бъдат изследвани и дискутирани.

В Ава и Киоко – сексуално способните роботи от филма Ex Machina – има много наука. Сред концепциите във филма са тестът на Тюринг и експериментът на Франк Джаксън. Неизбежно обаче – както става в научната фантастика – роботите се обръщат срещу хората.

Дори да пренебрегнем всички представи за изкуствения интелект и роботофобията във филми като „Забвение“, „Робокоп“ и „Превъзходство“, остава въпросът: Съпроводена ли е интимността с робот от морален казус?

Според някои, да. Съществува например кампания, която призовава към забрана на секса с роботи, тъй като той може да засили неравенството между половете. Подобен аргумент има и срещу порнографията и проституцията.

И все пак, ако защитаваш тезата, че нещо трябва да бъде забранено, понеже засилва неравенството между мъжете и жените, трябва да се бориш и против изучаването на „Илиада“ или различни пиеси от Шекспир, или романи от Джейн Остин. Ако това е възражението, със сигурност бихме могли да разработим секс роботи, които не затвърждават половите стереотипи от гледна точка нито на поведението, нито на формата.

По-очеваден проблем е следният: какво би се случило, ако всички започнат да си лягат с роботи? Каква би била траекторията? Къде ще се озове човечеството, ако тези устройства се размножат?

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.