Произходът на сауната е европейски, и по-конкретно скандинавски. Културата на финландската сауна е добре позната и разпространена по цял свят. Където и да е възникнала, днес сауната е позната на всички. И това е така заради многобройните ползи, които потвърждават не само обикновените потребители, но също така и специалистите. Ето някои неочаквани и любопитни предимства:

1. Сауната изкарва токсините.

Един от най-разпространените начини тялото да изхвърли натрупаните токсини е чрез изпотяване. А обилното изпотяване, каквото неизбежно се случва в сауната, е повече от ефикасен начин да се случи това.

2. Сауната помага в борбата с килограмите.

Посещаването на сауна е чудесен начин за отслабване при минимални усилия. Докато сте вътре, сърцето ви увеличава значително ритъма си заради сухата жега. Изследователите твърдят, че 20-минутна програма на около 75 градуса по Целзий гори над 500 калории. Метаболизмът на тялото се подобрява, сякаш извършвате физическа активност. И ето как, докато си седите кротко, всъщност отслабвате..

3. Сауната укрепва имунната система.

Още едно от значителните предимства на сауната е, че ви помага да изградите по-здрав имунитет. Тя стимулира образуването на бели кръвни телца, които са основните ни защитници срещу инфекции и болести. Редовните посетители на сауна имат по-голям брой бели кръвни телца, затова са по-здрави, а ако се разболеят, ще се излекуват по-бързо.

4. Сауната стимулира социалните контакти.

Това предимство може би не се отнася до сауната в малки помещения за един или двама, но като цяло благоприятства социалния живот. Бихте си потърсили компания за сауна – ще поканите някой приятел или ще се запознаете на място.

5. Сауната ни прави по-издръжливи.

Тялото ни има определен праг на топлинна толерантност. Редовното посещение на сауна увеличава този праг. Спортистите, които се занимават със спортове, при които тялото загрява значително, редовно ходят на сауна, за да подобрят издръжливостта и ефективността си.

6. Сауната се отразява чудесно на косата.

Върху човешкия скалп съществува мастен слой, който е виновникът за омазняването на косата. Вместо да харчите цяло състояние за специални шампоани и балсами, ходете на сауна – това ще заздрави косъма, ще намали омазняването и ще придаде блясък и свежест на косата ви.

7. Сауната помага за възстановяване от тежка тренировка.

Днес голяма част от фитнес салоните имат сауна и това не е случайно. Най-ефективният начин да се възстановите след тежка тренировка е именно сауната. Метаболизмът и кръвообращението се подобряват, мускулите се отпускат.

8. Сауната ни подмладява.

Един от най-важните органи в тялото ни – кожата (и най-очевидният) – също се нуждае от грижи и сауната е чудесен начин да й ги осигурим. С възрастта все повече мъртви клетки се натрупват в порите на кожата и я правят по-малко еластична. Престоят в сауната стимулира зачервяването на кожата, което стимулира производството на нова кожа и отстранява мъртвите клетки.  Мазнините, които са естествен овлажнител и антибиотик за кожата ни, се влияят чудесно от сауната, което ни прави да изглеждаме по-свежи и по-млади.

Цветелина Велчева по материали от www.success.com