Общоприето схващане е, че сауната е проектирана за първи път във Финландия, въпреки че “изпотяващите терапии” са част от много култури и народни медицини по света.  Обикновено темературата в сауната е около 50-60 градуса по Целзий, а влажността на въздуха варира между 15-30%. С годините тя се е утвърдила като метод за алтернативно лечение и профилактика.

1. Сауната изкарва токсините от организма.

Един от най-разпространените начини тялото да изхвърли натрупаните токсини е чрез изпотяване. А обилното изпотяване, каквото неизбежно се случва в сауната, е повече от ефикасен начин да се случи това. Един от големите ефекти на сауната  върху организма е сауна ефектът на детоксикация (изчистването на организма от токсините, които влияят негативно върху целия организъм), чрез който се стимулира отделянето на натрупаните в тялото токсини чрез ускоряването на химичните процеси в организма. Сауната обаче не само ускорява процесите в тялото, но и подобрява функционирането на кожата, която като най-големия орган в човешкото тяло натрупва най-много токсини. Чрез стимулирането на процеса на потене те се отделят от организма на човека и по този начин тялото се пречиства.

Изчислено е, че при 15-минутен престой в сауната човек губи между 0.5 и 1.50 литра вода и затова е от съществено значение хората, ползващи сауна, да пият много течности преди и след сауна. Консумацията на храна обаче поне 30 минути преди сауна не е препоръчителна. Сауната не се препоръчва и поне час непосредствено след хранене.

2. Сауната помага в борбата с килограмите.

Посещаването на сауна е чудесен начин за отслабване при минимални усилия. Докато сте вътре, сърцето ви увеличава значително ритъма си заради сухата жега. Изследователите твърдят, че 20-минутна програма на около 75 градуса по Целзий гори над 500 калории. Метаболизмът на тялото се подобрява, сякаш извършвате физическа активност. И ето как, докато си седите кротко, всъщност отслабвате..

3. Сауната укрепва имунната система.

Още едно от значителните предимства на сауната е, че ви помага да изградите по-здрав имунитет. Забележително е влиянието на горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса по Целзий и телесната температура - с около 3 градуса по Целзий,  предизвиквайки „ изкуствена треска” в организма,  която спомага да се убият нежеланите бактерии и вируси и стимулира имунната система да произвежда повече бели кръвни телца (левкоцити), чието увеличаване води до повишаване на имунната защита на организма. Хора, които имат начални симптоми на настинка, биха могли да се излекуват, когато ползват сауна. 

4. Сауната ни прави по-издръжливи и по-здрави.

Тялото ни има определен праг на топлинна толерантност. Редовното посещение на сауна увеличава този праг. Спортистите, които се занимават със спортове, при които тялото загрява значително, редовно ходят на сауна, за да подобрят издръжливостта и ефективността си. Доказано е, че някои от положителните ефекти на сауната се дължат на факта, че пръските вода върху силно загретите камъни водят до образуването на много отрицателни йони във въздуха, които подобряват дишането, повишават съдържанието на кислород в кръвта, стимулират сърдечно съдовата система, премахват главоболието и стреса и подобряват способността за концентрация.

5. Сауната ни подмладява.

Един от най-важните органи в тялото ни – кожата (и най-очевидният) – също се нуждае от грижи и сауната е чудесен начин да й ги осигурим. С възрастта все повече мъртви клетки се натрупват в порите на кожата и я правят по-малко еластична. Престоят в сауната стимулира зачервяването на кожата, което стимулира производството на нова кожа и отстранява мъртвите клетки.  Мазнините, които са естествен овлажнител и антибиотик за кожата ни, се влияят чудесно от сауната, което ни прави да изглеждаме по-свежи и по-млади. Силното затопляне на тялото измества кръвта навън към кожата, по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението. Терапевтичното и подмладяващо действие на сауната се приписва на факта, че важните органи и жлези, включително ендокринните и половите, биват стимулирани за повишена активност.

Цветелина Велчева по материали от www.success.com