6. Доменната пещ


Снимка: Raymond Thill / Shutterstock

Тя е била използвана широко в Европа през 12. – 14. век. Усъвършенствана е от цистерцианските монаси – католически орден, който се славел с добрите си металурзи. Учени са установили, че във всеки манастир в Нораског, Швеция, имало фабрика, често с големината на църква, в която машините се задвижвали с водна сила. Доста напредничаво за времето си! Хората често дарявали на монасите желязна руда. Цистерцианците се превърнали във водещите металопроизводители в Шампан, Франция, от средата на 13. до 17. век.

7. Твърдият алкохол

Първите свидетелства за истински дестилационни методи датират от четвъртото хилядолетие пр.н.е. във Вавилон. Древните използвали естествено охлаждане в глинени съдове, за да извличат малки количества дестилиран спирт за парфюми. По-късно „Монголските казани” са били използвани в Централна Азия още от 7. век от новата ера. С тях напитките са се замразявали, а водните кристали са се отстранявали. Мюсюлманските алхимици от 8. и 9. век усъвършенствали този метод, като добавили реторта. Тази технология била „взета назаем” от европейците и доразработена. Това е сложило и началото на модерната алкохолна индустрия.