Затоплянето на Световния океан продължава да достига нови рекорди, като 2022 г. е била най-топлата в историята на човечеството, установи ново проучване, цитирано от Синхуа.

Изследването, проведено от екип от 24 учени от 16 института основно в Китай, САЩ и Италия, е публикувано в международното списание Advances in atmospheric sciences.

В сравнение с 2021 г., предишната най-гореща година, регистрирана някога, горните 2000 метра на океаните на Земята са погълнали по-голямо количество топлина, което е „достатъчно, за да закипят 700 милиона чайника, всеки от които съдържащ 1,5 литра вода“, казва Чън Лицзин, научен ръководител и изследовател от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките.

Затоплянето на океаните е ключов показател за количествена оценка на изменението на климата, тъй като повече от 90% от глобалната топлина попада в океаните. Експертът смята, че увеличаването на температурата на океаните е още едно доказателство за глобалното затопляне, пише БТА. От 2017 г. насам рекордите за затопляне на океаните се чупят почти всяка година. Поради забавената реакция на океана на глобалното затопляне, тенденцията на нарастване на океанските температури ще се запази в продължение на десетилетия, отбелязва Чън.

Освен температурите, проучването изчислява и солеността на океанската вода и установява, че в районите с висока соленост се наблюдава увеличение на концентрацията на сол, докато при районите с по-ниска соленост е обратното.

Моделът „соленото става все по-солено, докато прясното става все по-свежо“ също достига най-високото си регистрирано ниво през 2022 г., се съобщава в проучването.

Затоплянето на океаните води до повишаване на морското равнище и до по-екстремни метеорологични условия под формата на силни бури и урагани. Освен това водните маси стават по-малко ефективни в абсорбирането на въглерода, което води до задържане на повече въглероден диоксид, емитиран от човека, в атмосферата, което задълбочава глобалното затопляне.

По-добрата осведоменост и разбиране на промените в топлината и солеността на океана са основа за действията за борба с изменението на климата - допълва Чън, обяснявайки значението на изследването.

В проучването учените споделят и данни за океаните, установени през миналата година от китайския Институт по атмосферна физика и Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Изследването е публикувано в Advances in atmospheric sciences.