Джонатан официално се превърна в най-старата костенурка в света.

Той вече бе обявен за най-старото живо животно, а през 2022 г. празнува и 190-ия си рожден ден. Ето защо на 12 януари Книгата с рекордите на Гинес го обяви за най-старата костенурка, позната на човечеството.

Джонатан, който е сейшелска гигантска костенурка (Aldabrachelys gigantea hololissa), отне престижната корона от Ту‘и Малила -  лъчиста костенурка (Astrochelys radiata), която умира през 1965 г. на 188-годишна възраст.

„Той е местна икона, символ на упоритостта в лицето на промяната“, казва неговият ветеринар Джо Холинс.

Никой не е напълно сигурен каква е точната възраст на Джонатан. В края на краищата бюрократите от Викторианската епоха не са проявявали особено голям интерес към изготвянето на сертификати за раждане на костенурки. Смята се обаче, че той е роден през 1832 г. Предположението е базира на стара снимка, която показва как той пристига през 1882 г. в Света Елена – британска задморска територия в Южния Атлантически океан – от Сейшелите. На нея той изглежда напълно пораснал и е по всяка вероятност е поне на 50 години по това време, което означава, че е роден най-късно през 1832 г.

Джонатан и днес продължава да пасе на територията на резиденцията на управителя на Света Елена, където прекарва златните си години заедно с три други гигантски костенурки – Дейвид, Ема и Фред.

Нека за момент да си представим колко стар всъщност е Джонатан. Той е младок, когато е направена първата снимка на човек през 1838 г., и голям възрастен по време на първото телефонно обаждане през 1876 г. Преживял е цели 39 президента на САЩ и е роден преди кралица Виктория да заеме британския трон.

Всъщност Джонатан пропуска съвсем за малко Наполеон, който е живял в изгнание на Света Елена след разгрома му от британците при битката при Ватерло през 1815 г. Наполеон остава на острова до смъртта си през 1821 г. – едва 11 години, преди Джонатан да се роди, и 61 години преди да пристигне на Света Елена.

Като цяло Джонатан води доста приятен живот в дома на управителя на тропическия остров, но възрастта малко по малко започва да оказва своето влияние. Днес той е сляп и няма обоняние. Ето защо Холинс го храни собственоръчно всяка седмица. Слухът му обаче е отличен.

Въпреки възрастта си Джонатан не е изгубил своята искрица. Той „все още има добро либидо и често се чифтосва с Ема, понякога и с Фред“, разкрива Холинс.

„Обича банани, но те имат навика да се залепват по устата му. Сърцевините на марулите, макар и не особено питателни, са му любимите.“

Наслаждавай се на последните години от живота си, Джонатан. Заслужил си си го.

Източник: IFLScience