Тигърът е най-едрият хищник от семейство Коткови и третият най-едър хищник след полярната мечка и кафявата мечка.

Тигърът е едно от най-красивите животни. Често остава в сянката на Царя на животните и е незаслужено пренебрегван. Той обаче заслужава внимание и трябва да знаем, че също е застрашен вид, затова хората трябва да положим усилия за опазването му. По данни данни от изследване на азиатската природозащитна група Traffic от началото на 2000 г. насам властите в Азия са засекли повече от 2300 убийства на застрашени тигри, което говори за възход на бракониерството със скъпоценни кожи и кости на едно от най-красивите животни на планетата. Именно бракониерството е отговорно за пълното изчезване на тигрите от Камбоджа например.

През последните сто години броят на тигрите в дивата природа е намалял от 100 000 до 3-4 000 екземпляра.

В САЩ има повече тигри в плен, отколкото има на свобода по целия свят.

Знаете ли, че кожата му има абсолютно същата окраска като тази на козината му. Райетата на всяко животно са уникални и е невъзможно да откриете два тигъра с еднакви райета.

Любопитно за тигрите е да знаете, че имат изключителна памет. Краткосрочната им памет трае около 30 пъти повече в сравнение с тази на хората.

За разлика от лъвовете, които се бият до смърт за плячката си, тигрите, които се срещат по време на лов, споделят храната си.

Обикновено не възприемат хората като плячка и биха нападнали само ако се почувстват застрашени. Ако го гледате право в очите, има по-малък шанс да ви нападне, защото предпочитат атаките от засада.

Макар най-често да използва зъбите си, тигърът може да ви убие само с една лапа. Замахът на лапата му е толкова мощен, че е в състояние да раздроби череп на мечка.

Мрачната прогноза е, че в близките 15-20 години тигрите може да изчезнат напълно в дивата природа. Популацията им е намаляла с над 90% през последните години.