Тигър в Зоологическата градина на Бронкс в Ню Йорк даде положителна проба за респираторното заболяване, предизвиквано от новия коронавирус.

Това е първият случай на Ковид-19 при животно в САЩ и при тигър в световен план, съобщи говорител на зоопарка, цитиран от Ройтерс.

Надя, четиригодишното женско малайско тигърче, дало положителната проба, е развило суха кашлица, но се очаква да се възстанови, заяви Дружеството за опазване на дивата природа, което стопанисва зоопарка, предава БТА.

"Тествахме котката за всеки случай и ще направим така, че всякакви сведения за Ковид-19, които извлечем, да допринесат за по-доброто разбиране на този нов коронавирус", заяви дружеството.

Този положителен тест представлява първият случай на коронавирус при тигър, където и да било по света, и първият при животно в САЩ, заяви говорителят Стивън Сотнър.

Междувременно началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев призова хората да са по-отговорни към домашните си любимци и да не се страхуват от тях заради коронавируса Covid-19.

“Домашните любимци имат коронавируси, но те са други”, уточни специалистът, цитиран от Нова тв. Съветът му към хората е да се грижат за тях, както го правят за себе си.

“Доказано е, че домашните животни си имат други коронавируси. Кучетата са абсолютно оневинени, не въдят коронавируси. Открит е в дихателната система на едно коте. Няма данни то да го е разпространило. Не си трепете животните, както вие се пазите, така пазете и тях.”.

“Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото”, заяви още проф. Кантарджиев.