Миналата седмица валя дъжд в продължение на часове при най-високата точка на ледената покривка на Гренландия – това е първият подобен валеж, отчитан в историята на мястото. Тук температурите рядко достигат над нулата.

В сряда учените потвърдиха, че дъждът е бил наблюдаван в събота при изследователската станция „Съмит“ (Summit Station), разположена на 3215 м над морското равнище на върха на ледената покривка на Гренландия и която работи целогодишно под ръководството на Националната научна фондация. Това е първият документиран случай на дъжд на това принципно мразовито място и третият път за по-малко от десетилетие, в който са отчетени температури над нулата при тази арктическа изследователска станция.

Редкият дъжд разтопи значителна част от леда както на върха, така и по югоизточното крайбрежие. Това се случва само няколко седмици след друго мащабно топене в края на юли.

Температурите над нулата са били измерени в събота в 05:00 ч местно време. Според Националния център за данни за сняг и лед 7 млрд. тона дъжд са паднали върху ледената покривка в рамките на 3 дни.

Дъждът и по-топлите от обикновеното температури са вследствие от регион с ниско въздушно налягане над Бафинова земя и барометричен хребет с високо налягане над югоизточна Гренландия, изтласкващ топлия въздух и влага от юг.

Пикът на топене е бил отчетен в събота – засегнати са 872 825 кв. км лед, допълват от Националния център за данни за сняг. До понеделник площта на разтопен лед се е върнала до „умерени нива“, уточнават изследователите.

Ледената покривка на Гренландия се разпростира на 1 699 032 кв. км. Принципно тя се разширява и свива всяка година, но глобалното затопляне кара ледниковата покривка да се топи значително по-бързо. Някои климатични модели показват, че без агресивна климатична намеса до 2050 г. Северният ледовит океан ще остане без лед през летата.

Последствията от това биха били катастрофални. Ако ледената покривка на Гренландия се разтопи напълно, глобалното морско равнище ще се покачи с над 6 метра и ще засегне крайбрежните общества по целия свят. Градове като Шанхай, Амстердам и Ню Йорк ще се озоват под вода.

Миналата седмица Междуправителственият панел по климатичните промени (IPCC) представи своя Шести оценъчен доклад, в който направи най-мащабната оценка за състоянието на науката за промените в климата за последните 8 години. Новият доклад се отличава с по-голяма категоричност и нови научни изводи. Средната температура на повърхността на Земята през последните 50 години се променя със скорост, невиждана за последните 2000 години. Недвусмислен е фактът, че човешката дейност е затоплила климатичната система. 

Източник: nbcnews.com