Имаме добра новина за онези от вас, които изпитват ужас от мълниите: ако главата ви е намокрена от дъждовната вода, това може да увеличи шансовете ви за оцеляване с до 90 процента.

Това е заключението на екип от учени, които са създали фалшиви човешки глави, облъчили са ги с мощни токови удари и са измерили резултатите. Фалшивите глави, които били накиснати във вода, се отличават със значително по-малко увреждания и по-ниско вътрешно излагане на електрически ток.

Резултатите сочат, че ако се намокрите добре, това може значително да подобри шансовете ви при гръмотевична буря - макар че най-добре е изобщо да не излизате навън, разбира се.

"Нашите експерименти върху фантомни човешки глави - пише екипът, ръководен от инженера Рене Махтс от Технологичния университет в Илменау, Германия, - предоставят практически доказателства за теоретично постулирания ефект, че намокрената от дъжда кожа може да има по-добро защитно поведение при удар от мълния, отколкото сухата."

Дълга експозиция на пробивно събитие (flashover) върху модела на сухата глава. (Macht et al., Sci. Rep., 2024)

Ударите от мълнии не са явление, с което трябва да се внимава. Те могат да доведат до токове, надвишаващи 200 килоампера - много, много повече от мощността, необходима за убиване на човек.

Не едно и две проучвания обаче показват, че водата може да намали ефекта. Според теоретичен анализ мократа кожа може да намали въздействието на тока върху тялото, докато друго проучване установява, че мокрите животни оцеляват по-често от сухите при удар от мълния.

Експерименталните проучвания обаче не са изследвали променливата на мократа човешка кожа. Махтс и колегите му се опитват да преодолеят тази празнина в разбирането ни за ефектите от мълниите; по-конкретно как повърхностната влага може да промени начина, по който мълнията преминава през голата човешка глава.

Те построяват две фалшиви човешки глави, които са проектирани така, че да имитират свойствата на електрическата проводимост на истинските. Моделирани по данни от компютърна томография, всяка от тях се състои от скалп, череп и обем тъкан вътре в черепа. Материалите за конструкцията са внимателно подбрани, за да имат свойства, подобни на тези на човешката тъкан: натриев хлорид, вода, графит и агароза.

След това фантомните глави са поставени върху масивите от електроди. Екипът държи едната глава суха, напръсква другата с изкуствена дъждовна вода и ги облъчва с максималния ток на импулсния генератор от 42 килоампера (при повечето мълнии от облак до земя токът е около 30 килоампера).

Резултатите са поразителни.

Мократа глава има по-малко и по-слаби "наранявания" от сухата, т.е. области, които са увредени от електричеството, на което са подложени.

Но това не е всичко.

Електродната решетка измерва и токовете, протичащи през и над повърхността на двете глави. Сега, когато мълния удари човек, той може да изпита нещо, наречено повърхностна светкавица. Това е разряд по повърхността на кожата, причинен от високата разлика в напрежението между входната и изходната точка на тока по тялото. По-голямата част от тока на мълнията се разпространява по протежение на светкавицата и много малка част влиза в тялото.

Щетите, нанесени на сухата глава (вляво), в сравнение с мократа (вдясно). (Macht et al., Sci. Rep., 2024)

Резултатите на екипа показват, че напълно оформената светкавица се появява независимо дали главата е мокра или суха. При мократа обаче в главата навлиза значително по-малко ток; по-конкретно енергията, която навлиза в мозъчната кухина, е с 32,5 % по-ниска при мократа, отколкото при сухата.

Това намалено излагане на ток на мозъка, съчетано с по-малки физически наранявания, би могло значително да увеличи шансовете за оцеляване на мокър човек - с до 70-90%, твърдят изследователите.

Най-добрият шанс да оцелеете е да не бъдете ударени от мълния, но ако все пак попаднете в буря, без да имате подслон, да се намокрите в дъжда няма да е най-лошото нещо, което можете да направите, сочи изследването.

Откритията на екипа са публикувани в Scientific Reports.

Източник: Science Alert