Астронавт, намиращ се на борда на Международната космическа станция (МКС), направи една доста необичайна снимка на Земята от космоса. Тя съдържа две странни сини светлинни образувания, сияещи в атмосферата на планетата.

Тази впечатляваща двойка може и да изглежда извънземна, но всъщност е резултат от два природни феномена, които нямат нищо общо по между си и които са възникнали по едно и също време.

Снимката е направена през 2021 г. от неизвестен член на експедиция 66, докато МКС преминава над Южнокитайско море. Качена е онлайн на 9 октомври тази година от Земната обсерватория на NASA.

Източник: NASA Earth Observatory

Първото образувание, видимо в долната част на снимката, представлява масивна мълния, образувала се някъде над Тайландския залив.

Принципно е трудно да се види мълния от борда на МКС, тъй като обикновено са покрити от облаци. Тази конкретна обаче се е формирала в близост до голям кръгъл отвор в горната част на облаците и е осветила „стените“ на калдероподобното облачно образувание. Именно така е създала този поразителен светлинен пръстен.

Второто синьо образувание, което може да бъде видяно в горната дясна част на снимката, е резултат от изкривената лунна светлина.

Земният спътник е ориентиран по такъв начин спрямо МКС, че слънчевата светлина, която отразява, преминава директно през атмосферата на планетата, която от своя страна я трансформира в синьо образувание с мъгливо хало.

Този ефект е предизвикан от част от лунната светлина, разпръскваща миниатюрни частици в земната атмосфера, допълват от Земната обсерватория.

Сиянието на мълнията. Източник: NASA Earth Observatory

Различните цветове на видимата светлина имат различни дължини на вълната, което се отразява на начина, по който си взаимодействат с атмосферните частици. Синята светлина има най-къса дължина на вълната и съответно е най-податлива на разпръскване. Именно това кара Луната на тази снимка да посинее.

Същият ефект обяснява и защо небето изглежда синьо през деня – тъй като сините дължини на вълната на слънчевата светлина се разпръсква най-много и е най-видима за човешкото око, казват от NASA.

На снимката се вижда и една сияеща мрежа от изкуствена светлина, идваща от Тайланд. Другият основен източник на светлинно замърсяване идва от Виетнам и остров Хайнан в южната част на Китай, макар че в по-голямата си част са закрити от облаци.

Оранжевото хало, което преминава паралелно по извивката на Земята, пък представлява периферията на земната атмосфера (т.нар. „земен крайник“).

Източник: Science Alert