Може би си мислите, че мечтата на всяко растение е да бъде окъпано в дъжд (в комбинация с щипка слънце и малко въглероден диоксид). Ново проучване обаче показва, че растенията реагират по изненадващо сложен и измъчен начин на дъжда.

Многонационален екип от учени от университета на Западна Австралия, както и на Лунд в Швеция откриха, че растенията откликват на дъжда чрез комплексна верига от химични сигнали, която те сравняват с „паника“.

Виж още: Имат ли растенията съзнание?

Според откритията им, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, тези процеси включват хиляди гени, стотици протеини и множество хормони на растежа. Всичко това е засегнато в рамките на 10 минути от падането на първата капчица върху листото. Реакцията се повишава като интензитет приблизително 25 минути.

Екипът е напръскал растението от вида Арабидопсис (което има родствена връзка със зелето и синапа, от чието семе се добива горчица) с мъничко вода, за да наблюдава верижната реакция на протеина Myc2. След като Myc2 се активира, растението започва да се защитава, като забавя процесите на растеж и разцъфване.

Като част от процеса по „паникьосване“ и в желанието си да се защити, растението започва да отделя и химикали - основно хормон, наречен жасмонова киселина. Той изпълнява ролята на „предупредителен сигнал“ за останалите листа и дори за другите растения. Но защо едно растение би се паникьосало заради дъжда? Въпреки че водата е фундаментална съставка, необходима за фотосинтезата, дъждът носи със себе си и бактерии, вируси, и гъбични спори, които могат да навредят на растението.

„Колкото и странно да звучи, дъждът всъщност е главният разпространител на зарази между растенията - казва биологът проф. Харви Милър, един от участниците в изследването. – Когато една капчица дъжд падне върху растението, части от нея рикошират във всички посоки“. Според него тези капчици могат да се разпространят на до 10 метра около растението. „Ако близкостоящо растение е с активиран защитен механизъм, вероятността заразата да се разпространи е по-малка. Затова е в техен интерес да предупреждават съседите си.“

Източник: IFLScience