Природата по цял свят продължава да си взима така необходимата глътка въздух. И Индия е поредният пример за това. Нивата на замърсяване в голяма част от страната намляха значително заради наложените карантинни мерки, които имат за цел да ограничат разпространението на COVID-19.

Влседствие на това хората в различни кътчета на Индия съобщиха, че най-накрая могат да видят заснежените Хималаи на 200 километра разстояние - първи път от 30 години насам.

"Хималаите могат да се видят от Джаландхар, тъй като замърсяването на въздуха в Пунджаб намаля. Гледката е красива", казва потребител на Twitter.

"Хималаите, видяни за първи път от десетилетия, след като нивата на замърсяване паднаха", пише друг.

Хималаите са оставили дълбок отпечатък върху културите на Южна Азия. Много от върховете на планината са свещени в будизма и хиндуизма, допълва Nova. Населението на Индия от 1.4 млрд. души е под строги ограничителни мерки за 21 дни. Това доведе до спирането на работата на много фабрики и до силно ограничен трафик по улиците.

Отсъствието на смога и откриващата се величествена гледка впечатли много потребители на социалните мрежи и те започнаха да качват впечатляващи кадри. Бившият индийски крикет играч Харбхаджан Турбанатор публикува снимка в своя Twitter профил със следния коментар: „Никога не съм виждал това от дома си. Не съм и вярвал, че дори е възможно. Това е ясна индикация, че замърсяването е изцяло по наша вина“.