В ранните часове на 24 август 2022 г. летният вятър понася каскада от облаци по Гибралтарската скала.

Гледката е меко казано поразителна. За щастие, тя е заснета от местното летище и е публикувана под формата на впечатляващо таймлапс видео в Twitter акаунта на Met Office Gibraltar.

Основната задвижваща сила на тази забележителна гледка е специфичен модел на вятъра, известен в района на Гибралтарския проток вятър като Levante (дума, която идва от латински и означава „извисявам се“).

Когато тези ветрове бушуват (най-силни са между юли и октомври), те могат да образуват върху горната част на Гибралтарската скала облаци с дълги ивици, наподобяващи ленти.

Това лято тези ефектът бе особено впечатляващ. Източните ветрове, които обикновено са сухи, са били достатъчно силни, че да могат да донесат със себе си достатъчно водни изпарения и да образуват една изумителна сцена.

Когато източният вятър започва да бушува над 426-метровата варовикова скала, влажният въздух в долната част на структурата започва да се избутва нагоре.

Докато водните изпарения се изкачват, те се кондензират и образуват облак, който впоследствие вятърът издухва на изток – досущ като бял небесен воден бързей с дължина цели 5 км.

Този тип облаци се образуват и на швейцарския връх Матерхорн, както и на Еверест.

Атмосферни структури като тези, оформени от топографията на нашата планета, се наричат орографски облаци. Те не винаги „текат“ като този от видеото по-горе. Понякога те могат просто да застанат над планините, вулканите или естествените колони досущ като малки шапчици.

В други случаи ветровете, преминаващи над високите структури, могат да сформират лещовидни облаци.

Източник: Michael Dorogovich / Shutterstock

Независимо къде се образуват, тези облаци са меко казано зрелищни.

Източник: Science Alert