Кладенецът на Тор е едно от най-загадъчните чудеса на природата. На пръв поглед изглежда като бездънна дупка, която източва океанската вода. Всъщност обаче това са останки от изваяна от водата морска пещера, чийто таван е пропаднал.

Кладенецът на Тор се намира край бреговете на нос Перпетуа, щата Орегон, САЩ. Той може да изглежда по доста различен начин в зависимост от това през кой период от деня го наблюдавате (и по-конкретно – от приливите и отливите). По време на прилив водата временно закрива кладенеца на Тор, но впоследствие той отново се появява. Ето защо е известен още и като „тихоокеанската канализационна тръба“.

По време на бури или когато водите са по-буйни, съдържанието на кладенеца се разпенва и той често го изхвърля по особено драматичен начин. Ето защо това е може би най-добрият момент да бъде заснет. Фотографите обаче трябва да внимават особено много, тъй като могат буквално да бъдат засмукани от него.

Снимка: Bandersnatch / Shutterstock

Смята се, че кладенецът на Тор е създаден от същия базалт, който се среща и по крайбрежието на Орегон, и е дълбок около 6 метра.