Мерките, предприети от много държави за ограничаване на коронавирусната пандемия, доведоха до драстично понижение на глобалните въглеродни емисии, което според 13 учени е най-голямото за последните 60 години, съобщава Der Spiegel.

В някои моменти въглеродните емисии са отчитали спад от 17%  в сравнение с обичайната си дневна стойност от около 100 милиона тона. Това сочат резултати от проучване на 13 международни изследователи на климата, публикувано във вторник в научното списание „Nature Climate Change“.

За 2020 г. като цяло авторите прогнозират спад на глобалните емисии от 4,2 до 7,5% - в зависимост от това колко бързо се облекчават мерките и каква ще е продължителността на ограниченията. За мащабни събития те се запазват.

Значителни спадове на енергийното търсене поради евентуална глобална икономическа криза не са включени в тази прогноза. Изчисленията се основават на данни за трафика и потреблението на енергия в най-големите икономики в света. Заедно те са отговорни за генерирането на повече от 95% от всички въглеродни емисии.

Комендантските часове; забраните за пътуване; отмяна на полети; затварянето на граници, предприятия, магазини и училища имат най-силно въздействие върху отделените от транспортния сектор емисии.

Въглеродните емисии от автомобилния сектор и корабоплаването намаляха наполовина или с по 7,5 милиона тона на ден - почти половината от общите спестени емисии. Авиационните двигатели дори отделят 60% или около 1,7 милиона тона по-малко от обичайното въглероден диоксид на ден в атмосферата.