В континенталната част на САЩ през юли е поставен рекорд за нощни горещини, съобщи Асошиейтед прес.

Средната най-ниска температура през юли е 17,6 градуса по Целзий, с което се подобрява рекордът от 2011 г. с няколко стотни от градуса.

Това е не само най-горещата нощна средна стойност за юли, но и за който и да е месец за 128-те години от началото на измерванията, каза Карин Глийсън, климатолог от Агенцията за океански и атмосферни изследвания на САЩ. Най-ниската юлска нощна температура е с над 1,7 градуса по Целзий по-висока от средната за двадесети век, предава БТА. Учените отдавна обръщат внимание, че нощните температури са от критично значение за здравето.

"Когато дневните температури са рекордно или близо до рекордно високи и няма възможност за възстановяване през нощта със спадане на температурите, растенията, животните и хората са подложени на силен стрес", каза Глийсън. "Това е сериозно".

В Тексас, където средната месечна дневна температура за пръв път бе над 37,8 градуса по Целзий през юли и електрическата система бе под голямо напрежение, средните нощни температури бяха 23,5 градуса по Целзий - 2,2 градуса над средните през двадесети век.

През нощта се затопля по-бързо, защото заради дневното затопляне във въздуха се задържа повече влага и тя задържа топлината и през нощта, обясни Глийсън.

Според американската агенция глобалните данни за юли сочат, че той е бил шестият най-топъл месец в историята на измерванията със средна температура 16,67 градуса по Целзий, което е с 0,87 градуса над средната най-висока стойност през миналия век.