В сибирски град е регистрирана температура от 38 градуса по Целзий – нов рекорд за арктическия кръг, пише The Independent.

Метеорологичната станция във Верхоянск регистрира тази температура в събота. Ако бъде доказана, тя ще надмине арктическия рекорд, поставен преди повече от един век във Форт Юкон, Аляска, където през 1915 г. е документирана температура от 37,7 градуса по Целзий.

Предишният рекорд за руската метеорологична станция беше 37.3 градуса по Целзий, поставен през юли 1988 г.

Вероятният нов рекорд се случва на фона на задълбочаващия се страх от въздействието на разгръщащата се климатична криза.

Върхоянск в Североизточна Русия държи рекорда на Гинес за най-широк температурен диапазон на Земята. Рекордното ниско му ниво, регистрирано през февруари 1892 г., е -67,8С градуса.

Гореща вълна вече удари Арктика в началото на годината, имаше и пожари. По-рано през юни в части от Сибир бяха регистрирани 30 градуса по Целзий, докато през май в село Хатанга в Красноярския край на Русия - разположено в Арктическия кръг на 72 градуса на север - постави нов майски температурен рекорд от 25.4 градуса по Целзий.

Източник: The Independent / Gospodari