Известно е, че въздухът над Южния океан, който обгражда Антарктида, е най-чистият на Земята, но досега не беше ясно защо. Ново изследване разкрива причините, които досега оставаха загадка, пише сп. "Клаймит енд атмосферик сайънс".

Авторите му - австралийски учени, сред които специалисти от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) и Националната метеорологична служба, отбелязват, че чистотата на въздуха на това място не е свързана само с липсата на човешка дейност. Настина там има по-малко хора, които използват промишлени химикали и изгарят изкопаеми горива, пише БТА. Налични са обаче и естествени източници на фини частици, като например сол от морски пръски или прах, вдигнат от вятъра.

Независимо от произхода, фините твърди частици или течните капчици във въздуха са известни като "аерозоли".  Учените смятат, че чистият въздух се характеризира с ниски нива на аерозоли, без да се прави разлика между природни или промишлени източници.

Аерозолните нива над Южния океан се влияят от редица фактори. Те включват количеството солени пръски и сезонните вариации в растежа на малки растителноподобни организми, наречени фитопланктон, които са източник на сулфатни частици във въздуха. По-малко сулфати се произвеждат през зимата, когато въздухът над океана е най-чист.

Южният океан освен това е и най-облачното място на Земята. Там се наблюдават краткотрайни, спорадични превалявания, каквито не се срещат на никое друго място. 

Целта на авторите на настоящото изследване е била да разберат ролята на облаците и дъжда за прочистването на въздуха, която се е оказала ключова.
 
Най-голямата пречка за разбирането на тези процеси винаги е била липсата на висококачествен мониторинг на облаци, валежи и аерозоли в този слабо наблюдаван регион на света.

Ново поколение сателити обаче дава възможност на специалистите да изучават изображения на облаци в безпрецедентни детайли. Изследователите са разработили и компютърна програма за разпознаване на различни модели на облаци в обширна област от Южния океан.

Направеният с помощта на сателитните данни  анализът на атмосферата показва, че интензивните дъждове и снеговалежи отмиват от въздуха частиците замърсяващи аерозоли. 

Учените обясняват, че облачната покривка над Антарктида има специална клетъчна структура, като всяка такава клетка може да произведе до шест пъти повече дъжд, отколкото облаците в други части на света.

"Дъждът отмива аерозолите от небето почти както пералнята почиства дрехите. След преминаването на студен фронт въздухът става по-чист", пишат изследователите.

Учените се надяват, че откритието им ще помогне да се разбере по-добре как валежите могат да премахват прах и други замърсители от въздуха.