Европейски учени откриха обезпокоително забавяне в системата от течения в Атлантическия океан - AMOS, която чрез непрекъсната циркулация пренася вода от екватора до полюсите и обратно.

Отслабването на тази циркулация дава съществено отражение върху глобалния климат, смятат учените. Според тях един от основните елементи на AMOS - течението Гълфстрийм, пренасящо топла вода на север - е отслабнало повече от всякога през последните хиляда години, според уебсайта на Потсдамския институт за изследване на климата, съобщава "Коммерсант".

Учените решили да оценят степента на отслабване на AMOS в дългосрочен план. За целта те изучавали пръстени на дървета, ледени ядра, океански утайки и корали, исторически записи от корабни трупи. Директните измервания на AMOS започват едва през 2004 г.

„Резултатите показват, че огромната естествена система за циркулация на вода е относително стабилна до края на 19 век. С края на малката ледена епоха през около 1850 г. океанските течения, които я съставят започват да намаляват, а от средата на 20-ти век, следва второ, още по-рязко отслабване на циркулацията им. “, казва ръководителят на изследването Стефан Рамсторф. Той припомня, че Гълфстрийм работи като гигантска лента на конвейер, която транспортира топлите повърхностни води от екватора на север и студените, слабо солени дълбоки води обратно на юг. Това непрестанно движение носи почти 20 милиона кубически метра вода в секунда.

Според авторите отслабването на циркулацията е свързано с промени в климатичната система, възникнали в резултат на човешка дейност. Последващо отслабване на AMOS може да ускори покачването на морското равнище край бреговете на САЩ, да увеличи топлинните вълни, да намали летните валежи в Европа и да доведе до по-суров зимен климат.

Други научни доклади отиват още по-далеч в мрачните прогнози. Според тях Гълфстрийм може да отслабне с още една трета от сегашните си параметри в рамките на сто години, а след два века да престане да съществува напълно. Това би довело до значително охлаждане на Северния Атлантически океан и цялото му крайбрежие.

Източник: Мениджър Нюз