Много важна система от течения в Атлантическия океан може да се приближава към колапс, който, както предупреждават учени, ще има опасно въздействие върху глобалния климат, съобщи ДПА.

Според изследване, публикувано в списание Science Advances, Атлантическата меридионална циркулация, която "ефективно пренася топлина и сол през световния океан", напоследък показва тенденция към критична "повратна точка".

От десетилетия учените предупреждават за потенциален срив, тъй като силата на теченията отслабва от повишаването на температурите. Това влияе на баланса между топлина и сол в системата.

Въпреки че изследването не предлага график за това кога може да настъпи колапсът - Атлантическата меридионална циркулация  се наблюдава отблизо едва от 2004 г., то предвижда опустошителни последици, по-специално за Европа и джунглата на Амазонка.

Според учените, ако Атлантическата меридионална циркулация се срине, в някои региони на Европа средната температура може да се понижи с 30 градуса по Целзий за един век, пише БТА. Въпреки че един век изглежда дълъг период от време, изследователите обясняват, че възможните промени ще се усетят значително само за десетилетия. Например февруарските температури в Норвегия могат да се понижат с 3,5 градуса по Целзий за десетилетие.

"Никакви реалистични мерки за адаптация не могат да се справят с толкова бързи температурни промени", пишат авторите на изследването.

По подобен начин в Амазония учените забелязват "драстична промяна в моделите на валежите", което показва, че "сухият сезон се превръща във влажен сезон и обратно". Авторите обясняват, че тези промени могат "сериозно да нарушат екосистемата на амазонската джунгла".

Според отделно изследване, публикувано от Nature Geoscience, през 2021 г. Атлантическата меридионална циркулация е била в най-слабата си точка от 1000 години.

Ако системата се срине, това "ще засегне всеки човек на планетата - тя е толкова голяма и важна", обясни Питър де Менокал, президент на Океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс, пред Си Ен Ен.