На дъното на Средиземно море, в близост до бреговете на Италия, могат да бъдат открити 1,9 млн. микропластмасови частици на квадратен метър, съобщава Science!

Рекордната концентрация е измерена от международен екип от учени. Те предупреждават, че замърсяването е възможно да бъде още по-голямо в други части на морето.

„Това е най-високата стойност, измервана някога на морското дъно в световен мащаб”, заяви ръководителят на проучването, геологът Иън Кейн от университета в Манчестър.

Специалистите установиха, че микропластмасите се разпръсват на морското дъно с помощта на теченията и си се натрупват в тъй-наречените „горещи точки" на замърсяване. Но същите подводни течения снабдяват с кислород и хранителни вещества организмите, които обитават в близост до морското дъно. Притеснителното в случая е, че „горещите точки" на биоразнообразието и тези на замърсяването с пластмаси в дълбините на морето си съвпадат.

Учените подозират, че може да се установят и други, много по-високи нива на концертрации с микропластмаси в различни части на Средиземно море. Дълбочинните течения създават големи натрупвания, подобни на дюни. И там се натрупват пластмасовите замърсявания.