Ново проучване установи, че Гренландия "потъмнява" заради липсата на снежни бури. Сега, след като тя не е чак толкова бяла, тя отразява слънчевите лъчи по-слабо, което от своя страна спомага за затоплянето ѝ.

От 1982-ра насам площта на ледената шапка на Гренландия се е затоплила поне с 2,7 градуса по Целзий. Това от своя страна е ускорило топенето на ледовете. Сателитни наблюдения от последните десетина години пък доказват, че албедото на снега намалява. Албедото(характеризира отражателната способност на повърхността на телата и представлява отношението на количеството отразена слънчева радиация от естествена или изкуствена повърхност към количеството радиация, постъпваща към нея. Всичко това кара Гренландия да "потъмнява" да се затопля. Досега обаче причината за всичко това оставаше неясна. Дали е била причинена от присъствието в снега на частици, поглъщащи светлината / като например саждите, породени от изгарянето на изкопаемите горива/, или от друго нещо?

За да отговорят на този въпрос, учени от американския университет "Дармът" преминали стотици километри в Гренландия в две кампании по вземане на проби - през 2016 и 2017 година, предава БТА. Размерът на снежинките, начинът, по който отразяват светлината и отпадъчните вещества, присъстващи в снега, били измерени на десетки места. Учените стигнали до извода, че замърсяването не е виновно за наблюдавания феномен. По думите на Гейбриъл Луис, един от главните автори на изследването, гренландският сняг е сред най-чистите в света. Така че виновникът за затоплянето бил търсен другаде. Той бил идентифициран в лицето на атмосферното блокиране. Това е климатично явление, което може да се задържи няколко седмици над някои региони на Гренландия. То се изразява в промяна на въздушната циркулация и съществено намалява снежните бури, а те са от жизнено значение.

"Когато снегът падне и се задържи на повърхността, той променя формата си и снежинките стават по-големи", изтъква Луис. "Само след няколко дни се променя отразителната способност на снега и тя значително спада. Поради тази причина наличието на пресен сняг е толкова важно, за да се избегне затоплянето и топенето на ледниците".

Изследването е публикувано в Geophisical Research Letters.