Ако разходките с вашия домашен любимец ви се струват скучни и еднообразни, то можете да помислите да внесете нещо ново във вашите общи занимания. Заменете разходката с тичане и каране на колело (стига здравословното състояние и на двама ви да го позволява, разбира се). Не само че ще е много по-забавно и за двамата, но домашният ви любимец ще осигурите много по-пълноценно физическо натоварване на вашия домашен любимец.

Ако обаче това не е нещо, което сте практикували често досега, не бързайте. Започнете с бавни темпове и с кратки „епизоди“ на тичане и каране на колело, за да не се претоварите и двамата. Например превключете в последните 10 минути от една 40-минутна разходка например на тичане или каране на колело. Постепенно увеличавайте времето.

Имайте предвид, че карането на колело с куче си има своите специфики и е необходима известна подготовка, както и особена наблюдателност и внимание. От изключително значение е да сте сигурни, че кучето тича от обратната на уличното движение страна на колелото. Също така никога не навивайте повода около волана. Докато бутате колелото, кучето трябва да е вързано на хлабав повод и да върви винаги на нивото на седлото. Сменяйте темпото и карайте кучето си да сяда, щом спрете, като правите чести почивки и винаги носите вода не само за себе си, но и за него.

Имайте предвид, че за вашия домашен любимец е много натоварващо да тича до колелото до вас, затова е важно да знаете, че подобна дейност не е подходяща за възрастни кучета; за млади кучето под годинка; за кучета, които имат проблеми със здравето (особено със сърцето и белите дробове).

Не хранете четириногия приятел непосредствено преди разходката.

Имайте предвид, че е възможно да отнеме доста време, докато се синхронизирате. Налага се да бъдете търпеливи и да отработите послушанието и дисциплината, за да бъде разходката ви приятна за двете страни, а не да се превърне в мъчение.