Имате ли приятели в живота си, които познавате от съвсем малки? Те са били до вас, когато сте били деца, пораснали сте заедно, присъствали са в най-важните моменти от живота ви, знаят през какви трудности сте преминали, споделяли са вашите радости и болки.

Ако имате такива приятели в живота си, ще разберете добре тези малки животинчета – тасманийските дяволи, които създават приятелства за цял живот, стига началото да е поставено, когато са били още съвсем малки.

Изследванията сочат, че ако тасманийските дяволи създадат връзка помежду си, то тя продължава до края на живота им. Специалистът по животни доктор Мариса Парот от Зоологически градини „Виктория“  споделя: „Смятаме, че в дивата природа, когато малките тасманийски дяволчета се отделят от майките си, търсят начин да се социализират помежду си.“ Също така добавя, че малките се сближават не само с братята и сестрите си, но и с други тасманийски дяволчета, родени приблизително по същото време като тях, тоест един вид търсят свои „връстници“. Изследователите казват, че наблюдават взаимоотношения между тях, близки до тези между децата – обичат „да си ходят на гости с преспиване“ и макар през живота си да срещат още много себеподобни и да се движат на групи, остават най-близки с онези, които познават от началото на живота си.

Колкото по-голяма е групата на тасманийските дяволчета, толкова по-здрави и щастливи растат те.

Възрастните тасманийски дяволи не са толкова социални. Предпочитат да прекарват повече време с децата си с изключение на размножителния период. Но приятелите си от детинство запазват завинаги.

Източник: IFLScience