Екип от международни учени откри отново вид сладководни охлюви, ендемични в Китай, изчезнали преди повече от 100 години, съобщи Синхуа.

Откритието е направено съвместно с изследователи от институции, сред които Музеят за природни науки в Берлин, Германия, и Китайският университет в Пекин. То е представено в последното издание на Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Охлювът, известен като Helicostoa, е открит в речни варовици в южния китайски автономен район Гуанси Чжуан. 

Helicostoa е уникален сладководен вид коремоноги, които могат да се задържат за повърхността на скалите подобно на стриди, казва Чжан Лейя, изследовател от Музея за природни науки.

За първи път е забелязан от френски учени преди повече от 100 години, но никога повече не е видян.

След като сравняват новооткрития вид с предишни екземпляри въз основа на молекулярни, морфологични и анатомични изследвания, учените наричат новия вид Helicostoa liuae, за да го разграничат от Helicostoa sinensis.

"Helicostoa е добър пример за задълбочено изследване на адаптивната еволюция и еволюционните иновации", казва той.  Местообитанията са в близост до градски зони и водноелектрически централи, така че за Helicostoa ще е необходима защита.