Големите африкански охлюви с дължина до 20 сантиметра преживяват бум като домашни любимци в Европа, но швейцарски учени предупреждават да не ги отглеждаме, предаде ДПА.
 
Животните могат да бъдат опасни за хората, например като пренасят белодробни паразити от плъховете. Това може да причини менингит при човека, съобщава екип от учени от университета в Лозана в публикация в научното издание Parasites & Vectors. 

Около две трети от поне 36-те известни патогени при охлювите могат да заразят и хората, пише БТА. Сред популярните видове за терариуми са големият африкански охлюви от видовете Lissachatina fulica и Achatina achatina.

"Социалните мрежи са пълни със снимки на хора, които поставят животното в контакт с кожата или дори с устата си", казва изследователката Клео Бертелсмайер, цитирана в изявление на университета. 

Тя преподава в Института по екология и еволюция към Факултета по биология и медицина. Хората смятат, че слузта на охлювите е полезна за кожата. Това обаче крие риск от пренасяне на патогени.  

Бертелсмайер и колегите й анализират снимки в социалните мрежи, за да видят колко широко разпространени са големите охлюви като домашни любимци. 

Много хора не са наясно с рисковете, "на които излагат себе си или децата си, когато се занимават с охлюви, например, когато ги поставят върху лицето си", казва съавторът Джером Гипе.

Изследователите предупреждават, че ако търговията с домашни любимци се разрасне, "това ще създаде повече възможности за въвеждане и разпространение на вредни патогени сред хората и другите животни".

Африканските охлюви са лакоми и се размножават бързо. Международният съюз за опазване на природата ги е включвал в списъка си с опасни инвазивни видове и ги определя като вредители, припомня ДПА.