Изследователи ще извършат ДНК тест на може би най-големия картоф в света, за да се уверят, че в действителност е картоф.

Миналия август Колин и Дона Крейг-Браун – двойка, живееща край Хамилтън, Нова Зеландия – се натъкват на абсолютно уникален (потенциален) картоф в своята градина. Зеленчукът, който те кръщават Дъг, тежи 7,8 кг и по всяка вероятност е един от най-големите в света.

„Изровихме тази гигантска грудка и си казахме – „какво е това?“ Някакъв странен гъбичен израстък?“, казва Колин пред „Вашингтон поуст“. Заедно с Дона двамата продължават да копаят и установяват, че картофът всъщност е един същински звяр.

Картофът преминава успешно през първата поредица от тестове, при които Колин изяжда част от него и обявява – „Скъпа, това е проклет картоф!“.

Двойката кандидатства за Книгата за рекордите на Гинес. Дъг би трябвало да бие с лекота досегашния рекордьор (едва 4,98 кг). Разбира се, ако това действително е картоф. За тази цел първо зеленчукът ще бъде проверен с ДНК тест.

„Какво си мислят, че сме го модифицирали генетично ли? – казва Колин. – Искам да им докажем, че грешат. Ще сторим всичко, което поискат от нас“.

Двойката се опасява, че Дъг може да загуби част от теглото си, докато очаква рекордът да бъде потвърден, и дори да изсъхне и да хване мухъл. Ето защо те са го сложили във фризер в желанието си да забавят тези процеси.

Източник: IFLScience