Учени от университета на Турку, Финландия, разработиха нова пластмаса, която може да се възстановява незабавно след повреда и да се рециклира, съобщава сайтът Ню атлас.

Известно е, че пластмасовите отпадъци се задържат в околната среда много дълго време. Причината за това са силните химични връзки между мономерите. Тези частици се свързват помежду си, за да образуват полимери чрез ковалентни връзки.

От години учените търсят "рецепта" за пластмаса, която се разгражда бързо след употреба. Екологично чистите пластмаси обаче обикновено са много нестабилни и поради това са неудобни за използване.

Авторите на настоящото изследване твърдят, че са създали материал, който има здравината на обикновената пластмаса, но същевременно е екологичен. Неговите частици са свързани чрез нековалентни връзки, които са обратими.

Когато съдържанието на вода е ниско, тази пластмаса е в състояние да приема различни форми, например да се разтяга и огъва. При високо съдържание на вода, тя се превръща в лепило и се самовъзстановява след повреда "за секунда", допълва БТА. Самовъзстановяващите се полимери се считат за обещаваща технология с широк спектър от приложения. Например те могат да станат основа за боя за автомобили, която сама "лекува" драскотини, или за покрития за смартфони. 

Изследователите отбелязват, че тези материали биха могли да решат и проблема със замърсяването на околната среда.