Ново изследване показва, че първите топлокръвни динозаври може да са се появили на Земята преди около 180 милиона години, т.е. приблизително в средата на периода на съществуване на тези същества на планетата, предаде Асошиейтед прес.

Учените някога са смятали динозаврите за бавни, студенокръвни същества. След това изследванията показват, че някои от тях са успявали да контролират телесната си температура, но кога и как е настъпила тази промяна досега беше загадка.

Топлокръвните същества, включително птиците, които са потомци на динозаврите, и хората, поддържат постоянна телесна температура, независимо дали светът около тях е студен или горещ. 

Студенокръвните животни, сред които влечугите като змиите и гущерите, зависят от външни източници, за да контролират температурата си. Например, за да се затоплят, те се пекат на слънце.

Познанието за това кога динозаврите са развили устойчивия си вътрешен термометър може да помогне на учените да отговорят на други въпроси за начина им на живот, включително колко активни и социални са били, отбелязва Асошиейтед прес.

За да определят произхода на първите топлокръвни динозаври, изследователите анализират над 1000 вкаменелости, климатични модели и родословни дървета. 

Те установяват, че две основни групи динозаври - сред които Тиранозавър рекс, велосираптори и роднини на трицератопса, са мигрирали към по-хладни райони през ранния юрски период, което показва, че може да са развили способността да се затоплят. Третият вид динозаври, включващ бронтозаврите, се е придържал към по-топлите райони.

"Ако нещо е способно да живее в Арктика или в много студени райони, то е трябвало да има някакъв начин да се затопли", казва Алфио Алесандро Киаренца, автор на изследването и постдокторант в лондонския Юнивърсити колидж.

Ясмина Виман от музея "Фийлд" в Чикаго казва, че местоположението на динозаврите не е единственият начин да се определи дали е топлокръвен. Според изследвания, които тя е правила, като не е участвала в последното проучване, топлокръвните динозаври може да са се развили по-близо до началото на тяхното съществуване на Земята, преди около 250 милиона години.

Виман е на мнение, че събирането на данни от различни аспекти на живота на динозаврите - включително телесната температура и хранителния им режим, може да помогне на ексепртите да си съставят по-ясна представа за това кога са еволюирали като топлокръвни.

Проучването е публикувано в изданието Current Biology.