Когато първата кост от динозавър била открита през 1676 г., мнозина мислели, че тя принадлежи на слон или на някой митичен гигант. Два века по-късно динозаврите били класифицирани като напълно нова група животни, наречени "ужасни гущери", пише IFL Science.

Към момента са известни над 700 вида динозаври, а разбирането ни за тях се е променило изцяло. Ето и 6 мита, които изглеждат достоверни, но всъщност могат лесно да бъдат оборени.

1. Всички динозаври са големи

Действително някои са били огромни - прочутият тиранозавър рекс е с дължина 12 метра и тежи над 5 тона. Но има и съвсем иначе изглеждащи. Протоцератопсът например е с размерите на овца, а велосирапторът е колкото голдън ритрийвър. Нещо повече, малките видове най-вероятно са били по-разпространени от гигантските им събратя.

2. Всички те са покрити с люспи

Първоначално това изглеждало естествено, тъй като ги смятали за роднини на крокодилите и гущерите. Но през 70-те години на 20 век се появили съмнения, че може да има и такива, които са с пера. През 1997 г. бил открит малкия динозавър Sinosauropteryx, който действително имал меки пера.

3. Цветовете им са само зелено и бяло

Ранните рисунки на динозаври предпочитали подобни убити цветове и ни показвали динозаврите в сиво, зелено и кафяво. Истината обаче е, че те са имали много по-ярки и дори пъстри окраски. Сред цветовете им има черно, бяло и оранжево, а някои са били на петна или на ивици, вероятно служещи за камуфлаж.

4. Динозаврите са лоши родители

Повечето влечуги просто заряват яйцата си и оставят потомците си сами да се грижат за себе си. Живите роднини на динозаврите като крокодили и някои птици обаче, пазят яйцата и малките си, така че е логично да предположим, че те също са го правили. Вкаменелост в пустията Гоби е запазила динозавъра овираптор, умрял върх няколко яйца, които явно е пазил.

5. Измирането им е било предопределено

Дълго време изчезването на динозаврите се е приемало като тяхна собствена грешка, например невъзможността да се адаптират към промените в природата. В действителност, динозаврите били доста адаптивни и просъществували в продължение на 100 милиона години на шест континента. Изчезването им най-вероятно се държи на космически инцидент.

6. Всички динозаври измрели заедно

Астероидът, който причинил изчезването им, действително унищожил много видове, но някои малки динозаври - вероятно около дузина вида или по-малко - оцелели. Това били птицеподобни животни, които дори успели да еволюират в други видове птици.