Праисторическите хора от ледниковата епоха са използвали пещерните рисунки, за да записват важна информация за света около тях, която им е помагала да оцелеят, съобщи ДПА.

Екип от специалисти за първи път дешифрира знаци върху рисунките и доказа, че преди най-малко 20 000 години хората в Европа са си водили записки за дивите животни и времето на техните размножителни цикли.

Първоначалното откритие, че знаците върху рисунките могат да се отнасят до нещо като лунен календар, е направено не от академик, а от лондонския консерватор на мебели Бен Бейкън, който е прекарал безброй часове да  разглежда пещерни рисунки и да анализира данни.

Така наречената система за "протописменост" предхожда с поне 10 000 години други, за които се смята, че са се появили по време на близкоизточния неолит.

Бейкън каза, че е отишъл при учените с теорията си, а те са го изслушали и насърчили да я развие, въпреки че е бил "на практика човек от улицата".

Той си е сътрудничил с екип, в който има двама професори от университета в Дърам и един от Университетския колеж в Лондон, за да публикува статия в Cambridge Archaeological Journal (Археологическо списание на Кеймбридж).

В цяла Европа са открити пещерни рисунки на видове като северни елени, риби, изчезналите вече зубри и бизони, пише БТА. Археолозите отдавна знаят, че поредицата от точки и други знаци върху рисунките означава нещо, но никой не е можел да ги разшифрова.

Бейкън е искал да ги разкодира и по-специално включването на знака "Y" - образуван чрез добавяне на разминаваща се линия към друга. Според него той е означавал "раждане". 

Като използва за отправна точка циклите на възпроизводство на съответните животни сега, екипът успява да установи, че броят на знаците, свързани с животните от ледниковата епоха, показва лунния месец, в който те са се чифтосвали.

Бейкън, който е завършил английска филология, но е решил да не се занимава с научна дейност, каза: "Значението на знаците в тези рисунки винаги ме е интригувало, затова се опитах да ги разкодирам, като използвах подобен подход, какъвто други използваха, за да разберат ранна форма на гръцки текст. Използвайки информация и снимки на пещерното изкуство, достъпни чрез Британската библиотека и в интернет, събрах възможно най-много данни и започнах да търся повтарящи се модели. Постепенно се свързах с приятели и университетски преподаватели, чийто опит беше много важен за доказване на теорията ми", каза Бейкън. 

Участвалите в изследването професори Пол Петит и Робърт Кентридж от Университета в Дърам работят заедно в областта на визуалната палеопсихология - научното изследване на психологията, която е в основата на най-ранното развитие на човешката визуална култура.

"Резултатите показват, че хората от ледниковата епоха са първите, които са използвали систематичен календар и знаци, за да записват информация за големи екологически събития в него", каза проф. Петит.